Home Відпочинок Маєтки сім’ї Терещенків на Житомирщині. ВІДЕО

Маєтки сім\’ї Терещенків на Житомирщині. ВІДЕО

257

Відеоблогер Dmitry Slipchenko показав, як наразі виглядають маєтки, які колись побудували меценати Терещенки на Житомирщині.

Зокрема, Дмитро побував у Денишах, Червоному, Турчинівці та Андршівці.

"Замок Терещенка" в Денишах було побудовано в кінці XIX століття за проектом архітектора П. Голандського. Незважаючи на те, що садиба давно зруйнована, її стіни до сих пір зберігають сліди багатих ліпних прикрас і розкоші.

Палац Терещенків в смт Червоне Андрушівського району збудований в неоготичному стилі на замовлення польського шляхтича Адольфа Грохольського, що володів селом. Нині знаходиться в напівзруйнованому стані і належить Свято-Різдва Христового Червонському жіночому монастирю.

У 19 ст. в Турчинівці Чуднівського району родиною Терещенків було збудовано палац. Двоповерховий палац, прямокутний у плані, зведено з червоної цегли у 1899–1900 рр. Маєток, який складають палац, господарський корпус, садибний будинок, огорожа з брамою та парк, визнано пам’яткою архітектури національного значення.

За радянських часів у маєтку розташовувалася професійна сільськогосподарська школа, потім сільськогосподарський технікум. З 1985 року і до сьогодні — ПТУ-30

Палац Бержинських-Терещенків — будинок-садиба палацового типу в місті Андрушівці. Сучасний (неоренесансний вигляд) споруди відноситься до 2-ї половини XIX століття. Нині тут діє Андрушівська ЗОШ №1. Це найвизначніша і найстаріша історико-архітектурна пам’ятка, туристичний об’єкт Андрушівки та району.Палацова споруда розташована у центрі міста над ставом і оточена парком.




LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here