Home Подорожі Давніший за британський: в Україні знайшли власний “Стоунхендж”

Давніший за британський: в Україні знайшли власний “Стоунхендж”

254

На розкопки 5-тисячолітнього кургану в Новоолександрівці на Дніпропетровщині, де цієї весни виявили унікальний кромлех, розпочали водити туристів. Про це пише Радіо Свобода.

Тепер охочі можуть побувати на місці, де працюють археологи: з ранку до вечора щогодини відбуваються безкоштовні екскурсії. Інтерес до знахідки немалий: тільки минулими вихідними туди завітало близько тисячі людей. 

Новоолександрівський кромлех – це коло з великих обтесаних каменів, поставлених впритул один до одного. Його знайшли, знявши верхні шари ґрунту при розкопках пагорба заввишки 7 метрів. Тут також виявили два десятки людських поховань різних історичних періодів: від епохи бронзи до Середньовіччя.

Споруда з кам’яних брил, кажуть дослідники, старша за британський Стоунхендж. Плити заввишки до двох метрів і вагою по тонні кожна укопані в землю й щільно підігнані одна до одної. Вціліло 64 таких глиби. Діаметр кола кромлеха – 18 метрів. Припускають, об’єкт був створений одним із давніх кочових племен скотарів і мав сакральне значення.

Керівник археологічної експедиції Дмитро Тесленко розповідає: фахівці практично одразу визначили вік об’єкта за знайденою керамікою. Кромлехи в курганах знаходили й раніше, але таких розмірів – уперше, каже фахівець.

«Нам практично одразу вдалося встановити вік початку зведення цього кургану – за знахідками кераміки, кам’яних конструкцій тощо. Початок будівництва сягає межі 4-3 тисячоліть до нашої ери, тобто понад 5 тисяч років тому. Кінець будівництва припадає на другу половину 3-го тисячоліття до нашої ери. Далі курган вже піддавався деструкції, впливу природних і антропогенного факторів. Навколо кургану – сміттєзвалище, будівельне сміття. І останнє поховання в цьому кургані – голови колгоспу 1932 року. Окрім того, на цьому кургані були складові радіолокаційної станції», – розповів керівник археологічної експедиції.

Археологічні дослідження кургана в Новоолександрівці триватимуть ще кілька тижнів. Останки зі знайдених поховань планують відправляти на експертизу до європейських лабораторій. Опісля завершення розкопок керівництво місцевої громади обіцяє розпочати міркувати про подальшу долю об’єкта.

Авторка: Юлія Рацибарська


 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here