Home Освіта Житомирський агроуніверситет підписав угоду про створення Регіонального космічного центру ”Полісся”

Житомирський агроуніверситет підписав угоду про створення Регіонального космічного центру \”Полісся\”

224

 У грудні 2018 року Житомирський національний агроекологічний університет підписав угоду про співпрацю у сфері космічної, наукової і науково-технічної діяльності з Національним центром управління та випробувань космічних засобів. На офіційній зустрічі були присутні ректор ЖНАЕУ Олег Скидан та начальник НЦУВКЗ Володимир Присяжний.

За словами Скидана, важливість цього співробітництва полягає у спільному використанні технічних засобів, методів моделювання складних систем, алгоритмічного, методичного та програмного забезпечення з метою проведення досліджень у галузі супутникової навігації, дистанційного зондування Землі та інформаційних технологій, тощо.

«Це історична подія не лише для нашого навчального закладу, але й для всієї Житомирщини.  Зокрема, у рамках угоди передбачено створення Регіонального космічного центру "Полісся", – відзначає ректор Житомирського національного агроекологічного університету Олег Скидан. –   Також досягнуто домовленості з Національним авіаційним університетом та Національним центром управління та випробування космічних засобів ДКА про співпрацю та реалізацію спільних проектів в космічній сфері. Перші кроки у напрямі зазначеної співпраці – проведення на базі Житомирського національного агроекологічного університету у січні 2019 року круглого столу "Космічні технології в агробізнесі та екології", а навесні 2019 року – Національного космічного Форуму.

Основні напрями співпраці між ЖНАЕУ та НЦУВКЗ: 

-проведення спільних досліджень в галузі супутникової навігації, дистанційного зондування Землі, інформаційних технологій; 

-розробка та створення наземних програмно-апаратних станцій та комплексів, реалізація перспективних космічних проектів; 

-прийом інформації дистанційного зондування Землі, її попереднє та тематичне оброблення, збереження (архівація); 

-впровадження нових технологій, вдосконалення технічних засобів та систем управління, вивчення можливостей застосування і впровадження космічної інформації в різні сфери життєдіяльності людини та ін.

Довідково

Національний центр управління та випробувань космічних засобів — це цілісний науково-технічний комплекс у системі основних інструментів реалізації Загальнодержавної космічної програми України. Його функцією є завершення всієї ланки космічної діяльності, яку починають наукові установи та підприємства створенням орбітальних та наземних космічних засобів: випробування та експлуатація космічних апаратів та інших виробів, які виведені на орбіту. Національний центр управління та випробувань космічних засобів був заснований 1996 року. В 2014 році з метою відновлення оперативного контролю над Національним центром та його філіями, керівництвом Державного космічного агентства України було прийнято рішення щодо передислокації НЦУВКЗ на материкову частину України, до міста Києва.  На даному етапі метою діяльності НЦУВКЗ є всестороннє забезпечення розвитку космічної галузі України, виконання заходів Загальнодержавної цільової науково-технічної космічної програми в рамках співробітництва з Державним космічним агентством України в інтересах національної безпеки та оборони, економіки держави та задоволення потреб населення України. До складу НЦУВКЗ входять чотири філії. У перспективі ресурси НЦУВКЗ можуть бути застосовані для виконання таких завдань, як забезпечення на замовлення державних органів надання послуг супутникового зв’язку та ретрансляцій даних, координатно- часового та навігаційного забезпечення, здійснення контролю та проведення аналізу космічної обстановки; гарантоване та оперативне надання інформації, отриманої від супутників дистанційного зондування, та технічної підтримки щодо створення сучасних технологій її спеціального використання; створення багатофункціональних технічних засобів. 

Прес-служба Житомирського національного агроекологічного університету

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here