Home Освіта Від 6 до 47 тисяч: скільки доведеться викласти за навчання у вишах...

Від 6 до 47 тисяч: скільки доведеться викласти за навчання у вишах на контракті

179

Міністерство освіти і науки оприлюднило дані щодо мінімальної ціни контрактного навчання у 160 українських закладах вищої освіти, що підпорядковуються йому. Ціна коливається він 6 до 47 тисяч гривень за рік.

Про це пише Громадське.

У МОН зазначили, що у 2020 році мінімальна ціна навчання на контракті не може бути меншою, ніж 60% від фінансування, яке держава виділяє на одного студента-бюджетника у цьому університеті.

Так, мінімальна вартість контракту у вишах у 2020 році для бакалаврів коливатимуться від 6 до 39 тисяч гривень. Водночас у майже 100 університетах та закладах фахової передвищої освіти мінімальна вартість контракту не буде перевищувати 20 тисяч гривень. Максимальною вона є у 9 закладах.

Найдорожча мінімальна сума контракту у Київському національному університеті культури і мистецтв:

  • для молодшого бакалавра — 35591 грн; 
  • для бакалавра — 39546 грн;
  • для магістра — 47328 грн.

З повним переліком спеціальностей та вартості навчання на них можна ознайомитися тут.

В уряді кажуть, що мінімальна вартість навчання (індикативна собівартість) враховує доходи людей і не може бути вищою за 3 середні зарплати у області. Вона поширюється на 38 найбільш популярних спеціальностей у державних університетах і тих приватних, які будуть отримувати державне фінансування.

З-поміж них: право, економіка, політологія, менеджмент, маркетинг, міжнародні відносини, дизайн, туризм, спеціальності галузей інформаційних технологій та деякі спеціальності сфери охорони здоров’я, зокрема стоматологія, фармація, педіатрія тощо.

У МОН додають, що запровадити мінімальну вартість навчання вирішили, оскільки ціна навчання на контракті не відповідає фактичним витратам, які несе заклад. Через це страждають якість та умови навчання.

«Впровадження мінімальної ціни контрактного навчання дозволить привести плату за навчання у відповідність до фактичних витрат та підвищити оплату праці викладачів», — переконують у МОН.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here