Home Освіта В області школи для старшокласників лишаться лише у чотирьох містах?

В області школи для старшокласників лишаться лише у чотирьох містах?

472

Малин, Овруч, Радомишль, а також інші колишні районні центри з населенням до 50 тисяч людей можуть лишитися без ліцеїв. До 2024 року місцеві ради мають визначитися: які школи стануть початковими, а які – гімназіями чи ліцеями. Ліцеї можуть створити міські громади з населенням 50 тисяч плюс. На Житомирщині – це Житомир, Бердичів, Новоград-Волинський та Коростень.

Втім, з такими нововведеннями не погоджуються очільники багатьох громад. Асоціація міст України на профільному парламентському Комітеті представила свої зауваження до законопроєктів щодо запровадження якісної профільної середньої освіти та формування мережі ліцеїв (№№4629, №4629-1, №4665, №4682).

Асоціація міст України в цілому підтримує законопроєкт №4629-1, зважаючи на важливі для органів місцевого самоврядування зміни, а саме:

можливість надання профільної середньої освіти в опорних закладах (без умов щодо обов’язкових чотирьох класів на паралелі);

виключення норми про обмеження до засновників ліцеїв (надання можливості усім громадам бути засновниками, а не лише міським громадам з населенням від 50 тис).

Разом з тим АМУ направила пропозиції та зауваження до цього законопроєкту, що стосуються:

пропонованих змін до статті 32 Закону 463-IX в частині визначення умов для започаткування та провадження освітньої діяльності комунального ліцею, які практично унеможливлюють заснування ліцеїв сільським і селищними радами;

внесення відповідних змін до Бюджетного кодексу (стаття 89), у якому вилучити норму про можливість фінансування ліцеїв лише міськими громадами з 50 тис. населення;

врегулювання питань що стосуються вилучення повноважень районних рад щодо розвитку мережі шкіл;

внесення зміни до інших норм Закону №463-IX, які звужують право учнів на здобуття повної загальної середньої освіти та ускладнюють виконання органами місцевого самоврядування повноважень у сфері освіти в частині забезпечення повної загальної середньої освіти.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here