Home Освіта В Міносвіти знову заговорили про закриття вишів: без яких закладів може залишитися...

В Міносвіти знову заговорили про закриття вишів: без яких закладів може залишитися Житомир?

177

Про скорочення кількості ВНЗ і реформу освіти кажуть вже не перший рік. І тепер страшилки про скорочення вишів з’явилися знову.

За інформацією Depo.ua, для оптимізації кількості вишів в Україні уряд змінив систему їхнього фінансування та планує закривати філії ВНЗ в деяких містах. Окрім того, Міносвіти може об’єднати деякі університети.

Про це заявила міністерка освіти Ганна Новосад.

Які ВНЗ можуть закритися у Житомирі, можна припустити по тим заявам, які були вже кілька років поспіль.

Ідея оптимізації мережі вищих начальних закладів Житомира виникла ще у 2016 році у міністра освіти і науки України Лілії Гриневич. Щоправда тоді йшлося не про закриття вишів, які не можуть надавати освітні послуги високої якості, а про об’єднання ВНЗ в один – Поліський університет.

"Нам потрібні потужні регіональні центри вищої освіти і ми повинні об’єднуватися і будувати нову якість, тому що "вихолистити" регіональну освіту взагалі означає призводити до певного загального зниження якості освіти в регіоні. Тому я переконливо звертаюся завжди до місцевої влади з тим, що не треба відмахуватися від власних університетів, але треба подумати, яким чином організувати їхню діяльність і творити оці потужні регіональні центри вищої освіти", – пояснювала Гриневич, зауваживши, що таке об’єднання має проводитись виключно за згоди колективів та керівників навчальних закладів.

Нововведення, які анонсує чинна міністерка Новосад не будуть такими лояльними та м’якими. Ймовірно мережу ВНЗ "оптимізовуватимуть" без зайвих реверансів, створивши таким чином високу конкуренцію, а відтак і бажаний ріст якості освітні послуг.

– За інформацією джерел depo.ua, серед претендентів може бути найстаріший виш області – Житомирський державний університет імені Івана Франка. Що досить дивно, адже університет для регіону потужний і має у структурі три інститути, п’ять факультетів, центр довузівської та післядипломної освіти, в яких навчається близько восьми тисяч студентів.

Житомирська філія Київського Інституту Бізнесу та Технологій (КІБІТ). Виш готує бакалаврів та спеціалістів за напрямками: економіка, менеджмент та психологія. Це регіональне представництво національного ВНЗ, тому його житомирський філіал може бути закритий на підставі законодавчих ініціатив.

– Житомирська Філія Приватного вищого навчального закладу "Університет сучасних знань". Тут можна здобути диплом бакалавра у сферах фінансів, банківської справи та страхування. Як і попередній навчальний заклад – філіал "Університету сучасних знань" може бути закритий на підставі законодавчих ініціатив.

– Житомирський економіко-гуманітарний інститут "ВНЗ Університет "Україна". Це приватний навчальний заклад. Він готує бакалаврів та магістрів в галузі соціальної роботи, фізичної терапії, менеджменту та туризму. Може бути закритий на підставі законодавчих ініціатив, як регіональне представництво.

Житомирський інститут культури і мистецтв Національної академії керівних кадрів культури і мистецтв. Теж відокремлений структурний підрозділ, однак форма власності – державна. Тож філія може бути ліквідована, хоча й перелік спеціальностей, які пропонує виш, досить сучасний: режисер видовищ та масових свят, ведучий радіо і телебачення, артист естрадного співу, дизайнер інтер’єру та дизайнер ландшафту, тощо.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here