Home Освіта У «Екосквері» ЖНАЕУ влаштували захід «Житомир уже діє: 100% ВДЕ до 2050...

У «Екосквері» ЖНАЕУ влаштували захід «Житомир уже діє: 100% ВДЕ до 2050 року»

105

  На території Житомирського національного агроекологічного університету 7 вересня   відбулася  акція «Житомир уже діє: 100% ВДЕ до 2050 року», під час якої     на реальних прикладах показували те, як  обласний центр вже працює над досягненням своєї мети.

У програмі  заходу  – виступи спікерів, презентація роботи сонячних панелей, електромобілів, створення екологічного арт-об’єкту. Зокрема, вихованці Житомирського обласного центру еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді Житомирської обласної ради представили своє бачення  кліматично-нейтрального Житомира.  Для інсталяції  використовували вторинну сировину: картонну коробку, скляні та пластикові пляшки, залишки плити OSB, пінопласт та інше.

Окремо  діяла фотозона “Житомир кліматичний”, учасники могли відвідати презентаційний майданчик, який облаштували в альтанці «Екоскверу», поспілкуватися зі спікерами, отримати цікаві інформаційні матеріали та поради, пригоститися теплими напоями та випічкою, виконувати різноманітні завдання, тощо.

З вітальним словом до присутніх звернувся ректор Житомирського національного агроекологічного університету Олег Скидан, який трохи розповів   про ідею створення «Екоскверу», яку вдалося реалізувати у рамках Бюджету участі.

«Ми  розглядаємо цей екосквер  як інструмент облаштування та озеленення міста, використання його як місця для соціальної активності (проведення майстер-класів, зустрічей, обговорень), популяризації ідей розвитку альтернативної енергетики, –  зауважив ректор ЖНАЕУ  Олег Скидан. – Жителі та гості міста, студенти, мами з  візочками і дітлахами та всі охочі зможуть відпочивати у нашому екосквері.  Нині тривають усі підготовчі роботи і вже незабаром  на альтанці буде встановлений сонячний фотомодуль, передбачається Wi-Fi зона, можливість зарядки гаджетів,  покриття газону та озеленення території».

Крім цього, Скидан відзначив, що  зростаюче техногенне навантаження на навколишнє природне середовище та загострення у зв`язку з цим питань екологічної безпеки вимагає кардинальної зміни політики у цій сфері та забезпечення збалансованого розвитку економічних, екологічних й енергетичних аспектів розвитку міста.

«Вирішення зазначеного завдання можливе за рахунок оптимізації структури енергетичного балансу, у якому якомога більшу частину мають становити енергоносії, отримані з відновлювальних джерел енергії, – констатував ректор. –  Саме тому доцільним є залучення до цього процесу  кожного мешканця міста.   Необхідно зазначити, що на базі університету вже діє лабораторія та навчально-дослідний полігон відновлювальної енергетики, де досліджується можливість використання усіх джерел відновлювальної енергії для енергозабезпечення об`єктів як соціальної, так і виробничої сфер. Також у співпраці з викладачами ЖНАЕУ в місті у травні відкрили Центр енергоефективності громад, першочерговими завданнями  якого є впровадження енергоефективних заходів, дослідження, розробка та впровадження проектів енергоефективності на комунальних об’єктах громад, а також навчання, підвищення рівня знань. Це актуально і для приватних помешкань, і для бюджетної сфери, і для комерційних та промислових будівель».

Модератор заходу – викладач факультету екології і права ЖНАЕУ Анастасія Ращенко, нагадала, що   Житомир ­­– перше місто в Східній Європі, яке заявило про перехід на 100% ВДЕ (відновлюваних джерел енергії) та повну відмову від викопного палива до 2050 року.

Зокрема,  Житомир вже є підписантом угоди мерів і  має обов’язки до 2020 року скоротити викиди CO2 на 20%. Зараз у місті   працюють міжнародні організації Європейський банк реконструкції та розвитку,   реалізується проект будівництва ТЕЦ на біопаливі. Також за рахунок гранту Швейцарського бюро співробітництва на днях відбудеться підписання угоди по будівництву ще однієї ТЕЦ на біопаливі.  Естонські інвестори будують велику ТЕЦ і ще одна ТЕЦ проходить конкурс. Чотири ТЕЦ дадуть  Житомиру приблизно 100 МВт теплової енергії, завдяки якій  зможуть замістити газ.

 Про стратегії енергетичного та кліматичного розвитку під час акції в ЖНАЕУ розповідала Оксана Кисіль – національний експерт проекту «Угода Мерів в Україні», а   активістка Даша Гаращук – «Про екологічну відповідальність молоді».

Доповідь «Про екологічну освіту та її роль у вихованні підростаючого покоління» представила Наталія Бордюг, директор КЗПО «Обласний   еколого-натуралістичний центр» ЖОР.

Про те, що Житомир вже діє, учасники заходу дізналися від начальника відділу інфраструктурних проектів, енергоефективності та промоцій міськради Тетяни Зятікової.

Представники підприємства «Кромберг енд Шуберт» ділилися власним досвідом екологічної відповідальності бізнесу.

Викладач   Анастасія Лесь  розповідала про «Зелений офіс ЖНАЕУ», а співробітники ТОВ «АКВАТЕРМ-Житомир»  – про сонячні панелі та збереження  ресурсів.

 

Прес-служба Житомирського національного агроекологічного університету

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here