Home Освіта МОН хоче 3,3 млрд на антисептики для шкіл взяти із субвенції на...

МОН хоче 3,3 млрд на антисептики для шкіл взяти із субвенції на зарплату освітянам

199

Гроші на антисептики й маски для шкіл МОН хоче передбачити в освітній субвенції. Але не шляхом збільшення субвенції, а додавши ще одну статтю витрат, на що може бути використана субвенція у випадку залишку. Однак не у всіх областях в кінці року є залишок.

Про можливість спрямування коштів субвенції на засоби індивідуального захисту повідомив очільник Міносвіти Сергій Шкарлет в ефірі "Право на владу".

Здебільшого з освітньої субвенції фінансуються заробітні плати педагогів. Залишки субвенції (якщо є невикористані кошти) йдуть на матеріально-технічне забезпечення закладів (ремонти, закупівля обладнання тощо).

"На 1 січня 2020 року із минулого року із освітньої субвенції залишилося 5,2 млрд гривень. 1,9 – це цільова субвенція на заробітну плату, а 3,3 млрд – в 2020 році може бути розподілено на певні засоби і заходи, які відповідають постанові №6 Кабміну 2015 року.

Дуже було багато нарікань, що в постанові не було записано саме засоби індивідуального захисту.

Сьогодні підготовлені зміни до постанови, де чітко прописана строка, яка регламентує розподіл цих 3,3 млрд грн на закупівлю масок і дезінфекційних засобів", – розповів Шкарлет

Проте співзасновниця ГО "Батьківський контроль" та "Смарт освіта" Іванна Коберник розповіла, що в деяких місцевих бюджетах немає залишків освітньої субвенції, – пише УП.

"Залишки субвенції – це субвенція на оплату праці педагогічних працівників. І є території, де є залишки субвенції, а ж території, де залишків немає. Залишки субвенції є в тому випадку, якщо не доплачують всі надбавки. А якщо місто все платить, у нього немає залишків", – пояснила Коберник.

Але Шкарлет сказав, що вона не права і додав: "Живіть на позитиві, це найголовніше, що треба робити".

Пізніше Коберник у своєму Facebook написала:

"Офіційні дані з сайту Держказначейства Шкарлет оголошує фейком (офіційно – станом на 1 липня на місця було відправлено лише 30% субвенції на НУШ. Тобто закупити все до 1 вересня в місцевих влад не було жодного шансу). Заперечує, що не всі території мають залишки субвенції.

Не соромиться, що лише в вересні уряд можливо змінить постанову, щоб залишки освітньої субвенції можна було використовувати на захисні і дезинфікуючі засоби".

Народна депутатка Інна Совсун підкреслила, що те, що у МОН підготували проект постанови, яким передбачено виділення коштів на засоби захисту, "м’яко кажучи, трішки пізно".

Також Коберник звинувати Шкарлета в тому, що МОН вимагає у педагогів більше працювати, але додаткову плату за це не передбачено.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here