Home Освіта Листівки на захист ЗНО в Житомирі роздаватимуть вступникам у липні та серпні....

Листівки на захист ЗНО в Житомирі роздаватимуть вступникам у липні та серпні. ФОТО та ВІДЕО

155

Активісти громадянського руху «Відсічі» в рамках кампанії на захист ЗНО 27 червня провели в Житомирі останню роздачу листівок, якими інформували абітурієнтів та їх батьків про небезпечні для вищої освіти законодавчі ініціативи депутатів-регіоналів. Проте, вони мають намір продовжити свою діяльність в період вступної кампанії вже під стінами вузів.

В Житомирі активісти почали систематично поширювати листівки на пунктах здачі ЗНО з середини червня. Листівки поширювались також і в інших містах області, де діяли пункти ЗНО: Овручі, Новограді-Волинському.

"Під час поширення цих листівок ми зустріли зацікавленість з боку практично всіх абітурієнтів та батьків. Майже ніхто не відмовлявся їх брати, одразу починали читати. Зрозуміло, що інформація в них може здатися дещо заскладною, але це законодавчі норми, які можуть вже скоро визначати долю цієї молоді. Потрібно в такі речі вникати, інакше й далі будемо безмовним стадом, а не громадянами власної держави. Після спілкування з абітурієнтами і батьками, склалося враження, що більшість людей підтримує ЗНО, але ця підтримка не є стовідсотковою. Доводилося чути вислови в стилі «У нас в державі все продається, то і ЗНО можна купити», але жодного реального факту чи доказу надати ніхто не зміг», – повідомляє представник "Відсічі" Леонід Овчаренко.

Після закінчення ЗНО наступним етапом кампанії  стане поширення листівок біля приймальних комісій житомирських ВНЗ у липні та серпні, коли абітурієнти подаватимуть документи. Активісти  закликають долучатися до кампанії всіх, кому не байдужа доля вітчизняної вищої освіти.

Нагадаємо, що активісти таким чином намагається поінформувати суспільство про законопроект «Про вищу освіту» , зареєстрований у Раді під номером № 1187  авторства депутатів-ректорів Сергія Ківалова, Миколи Сороки та Григорія Калетніка. Крім того, Григорій Калетнік, разом зі своїм сином, депутатом від КПУ, Ігорем Калетніком зареєстрував поправки до вже діючого закону «Про вищу освіту», направлені на повернення вступних іспитів і нівеляцію ролі ЗНО.  Обидва законопроекти не передбачають формального скасування ЗНО, абітурієнти муситимуть його здавати, але також вони повинні будуть здавати повноцінні вступні іспити у тих ВНЗ, до яких подають документи. При цьому ключову роль для вступника гратимуть саме бали отримані на вступних іспитах. Свого часу ЗНО було запроваджене задля подолання величезної корупції при вступі до ВНЗ. І тепер активісти та освітні експерти кажуть що повернення іспитів поверне й хабарі при вступі, хоч можливо і в трохи менших масштабах.

Кампанія на захист ЗНО розпочалась 3 червня у Києві й поступово поширилася на всю Україну. Ця кампанія є відгалудженням громадської кампанії «Проти деградації освіти», яка триває з 2010 року, відколи беруть свій початок сумнівні ініціативи Партії регіонів у сфері вищої освіти. В своїх листівках активісти інформували не лише про загрозу повернення вступних іспитів, а й про деякі інші норми регіоналівських законопроектів, які найбільше можуть зачепити майбутніх студентів. Це скорочення бюджетних місць у вишах, можливість для керівництва ВНЗ самовільно визначати умови нарахування стипендій, щорічне підвищення плати за навчання, обмеження університетського самоврядування й автономії, значне збільшення причин для відрахування студентів.

Юлія ДЕМУСЬ


 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here