Home Освіта «Інвестуємо у молодь», – ректор Житомирського національного агроекологічного університету Олег Скидан

«Інвестуємо у молодь», – ректор Житомирського національного агроекологічного університету Олег Скидан

180

 Житомирський національний агроекологічний університет – навчальний заклад у центрі міста із майже столітньою історією. Нині тут готують майбутніх фахівців за 27-ма спеціальностями у 14-ти галузях знань, а за кількістю студентів цей заклад вищої освіти – найбільший в регіоні.

Разом з тим, протягом останніх років ЖНАЕУ суттєво покращив свої показники у  вітчизняних та світових рейтингах, продовжує налагоджувати співпрацю із підприємствами і компаніями, посилює міжнародні зв’язки,  зміцнює матеріально-технічну базу, підтримує різноманітні проекти та акції. Все це заради одного – аби створити для студентів максимально комфортні  умови  для навчання, розвитку і професійного зростання.

За крок до вступної кампанії-2019 ректор Житомирського національного агроекологічного університету Олег Скидан розповідає про найбільші досягнення та виклики навчального року, який  минає.
«На 8 факультетах  навчається молодь з Житомирщини та сусідніх областей. Наш університет  – єдиний в державі аграрний заклад вищої освіти екологічного спрямування та єдиний в області національний заклад вищої освіти, який є базовим з підготовки фахівців для більшості галузей економіки Полісся, – відзначає ректор.  – На сьогодні важливо не просто дати можливість отримати диплом, а забезпечити відповідний рівень підготовки і знань, щоб випускники могли працевлаштовуватися за спеціальністю і відповідати актуальним критеріям і вимогам працедавця. Задля цього у нас налагоджена тісна співпраця з виробниками і підприємствами, у рамках якої узгоджуємо навчальні плани профільних дисциплін, проводимо ознайомчі екскурсії, студенти можуть проходити на їх базі практику і стажування. Зокрема,  наприкінці минулого року стартував пілотний проект з дуальної освіти, який реалізується спільно з групою найбільших в Україні підприємств, що займаються виробництвом органічної продукції: ПП «Галекс-Агро», ТОВ «Органік Мілк», ТОВ «Органічний м’ясний продукт» та ін.
 
Ми перші в регіоні взялися реалізовувати таку ініціативу і дуже задоволені результатами: з лютого по травень 22 студенти із 6 різних спеціальностей  працювали  на виробничих потужностях провідних органічних підприємств країни з можливістю подальшого працевлаштування. Вони могли перевірити свої теоретичні знання, а також здобути практичні навички і досвід відповідно до обраної професії. Власне, дуальна форма здобуття освіти передбачає поєднання навчання у закладах освіти з навчанням на робочих місцях для набуття певної кваліфікації. Таке навчання повноцінно оплачується, студенти забезпечені житлом, харчуванням, тощо.  Крім цього, наші студенти проходять виробничу практику за кордоном. Щорічно  туди  відправляється 500–700  осіб. Працюють легально, мають усі документи на руках завчасно, сторони підписують договір, проводиться співбесіда та відбір. Основні вимоги – успіхи у навчанні, володіння іноземною мовою. Наразі ми офіційно співпрацюємо із підприємствами та компаніями у 14 країнах світу».
 
Завдяки співробітництву з представниками бізнесу, за два роки в ЖНАЕУ змогли суттєво оновити та облаштувати ряд сучасних лабораторій з фірмовим обладнанням від виробників та інформаційними матеріалами. Зокрема, на факультеті інженерії та енергетики діє лабораторія монтажу, керування та захисту електроенергетичних систем, лабораторія «Машиновикористання у тваринництві» від ТДВ «Брацлав», лабораторія сільськогосподарської техніки «Ельворті», лабораторія «Машиновикористання в переробних підприємствах» від ВАТ «Вібросепаратор», постійно діюча виставка сільськогосподарської техніки компанії «KUHN», створено лабораторію енергоефективності та ін.
 
Рік тому в агроуніверситеті презентували сучасний комп’ютерний  центр, який, у тому числі, використовують для підготовки студентів за новими у навчальному закладі спеціальностями «Комп’ютерні науки», «Інформаційні системи і технології». На початку червня цього року ЖНАЕУ придбав ще 125 нових комп’ютерів. 
 
 З жовтня 2018 року діє Центр інтелектуальної власності, інноватики та управління проектами ЖНАЕУ, а у 2019-му розпочала роботу вимірювальна лабораторія, яка атестована на право проведення вимірювань за 79 показниками (якість води, грунтів, добрив).
Новим устаткуванням та портативними лабораторіями, сучасним  бінокулярним мікроскопом  з електропідсвіткою, розривною машиною, вартість яких сотні тисяч гривень, забезпечили агрономічний факультет, факультет інженерії та енергетики, факультет ветеринарної медицини.
 
Окремо в університеті подбали і про транспорт: придбали три автомобілі «Renault» для   ефективної роботи профорієнтаційних груп, мобільних лабораторій, курсів водіїв, а також новий мікроавтобус «Ford Transit» для поїздок  на тренінги, виставки, конкурси, конференції  для студентів та викладачів. Парк навчального закладу поповнився ще й новеньким трактором для проведення практичних занять. З цією ж метою в ЖНАЕУ побудували високотехнологічну теплицю із сучасним обладнанням іноземного виробництва, провели реконструкцію приміщень навчальної ферми і тепер вона діятиме у форматі «контактного зоопарку».
 
За  минулий рік вдалося відремонтувати спортивний комплекс, на базі якого проходять університетські заходи, а також змагання обласного і всеукраїнського рівня.  Це також сприяло кращій підготовці студентів, які професійно займаються спортом і представляють  заклад та країну на міжнародній арені, стають чемпіонами. Для занять в теплу пору  встановили тренажерний майданчик. Також відремонтували приміщення для потреб кафедри туризму, аудиторії у навчальному корпусі №2 і центральному корпусі, облаштувавши їх новими меблями, технікою і корпоративною символікою.  Ще по 200 тисяч отримав на проведення ремонтних робіт кожен із гуртожитків. У рамках Бюджету участі біля агроуніверситету з’явився еко-сквер, на території Ботанічного саду провели благоустрій територій навколо трьох озер та очистили дно водойм.
 
«Ми ставимо перед собою амбітні цілі та прикладаємо максимум зусиль, аби досягнути бажаного, бо точно знаємо, заради кого це все робиться.  Підтримуємо і стимулюємо нашу молодь сьогодні, бо за нею, без перебільшення, майбутнє країни, – продовжує ректор Олег Скидан. – Це інвестиції на десятки років. З такими прогресивними студентами мають працювати  дійсно кваліфіковані люди. Протягом останнього року більше 20 викладачів ЖНАЕУ проходили закордонне стажування, а також брали участь в реалізації міжнародних проектів – наукових та освітніх, відвідують тематичні заходи в Україні. У свою чергу ми приймали делегації з Казахстану, Грузії, Фінляндії, Бельгії, Франції, Німеччини, Норвегії, США, Данії, Японії, Італії, Польщі, Литви, Чехії,  Туреччини. 
Загалом, намагаємося вдосконалюватися самі і покращувати матеріально-технічну базу, шукаємо нових партнерів задля впровадження перспективних проектів. Один із них – запуск в агроуніверситеті спільно з Асоціацією «Ноосфера» інжинірингової школи, команда якої  – «Noosphere Engineering School Zhytomyr», взяла участь в онлайн-хакатоні, де   презентувала свої рішення зі створення метеорологічного комплексу для системи управління вогнем артилерійських підрозділів ArtOs.  Студенти вже  працюють над новим проектом – унікальною інтерактивною пісочницею «GalaSAND», яка  призначена для вивчення і демонстрації дітям Сонячної системи. Крім того, розробка буде оснащена інтерактивної консоллю для ігор, а також передавати тактильні відчуття за допомогою температури піску. Міський голова Сергій Сухомлин подарував нашій  інжиніринговій школі  3D – принтер. 
У цьому році університет почав активно нарощувати темпи розвитку співпраці у сфері космічної діяльності: підписали угоди з Тернопільським державним науково-технічним підприємством «Промінь», з  ВАТ «Меридіан» ім. С. П. Корольова, з Національним центром управління та випробувань космічних засобів. Також з Національним центром управління та випробувань космічних засобів Державного космічного агентства України, Національним авіаційним університетом, музеєм космонавтики ім.С.Корольова організували та провели в  місті два масштабні заходи –  форум «Космічні технології для агробізнесу» і І-й Національний  форум «Космос. Корольов. Житомир». Серед найближчих планів   – відкриття в ЖНАЕУ регіонального космічного центру «Полісся». 
З лютого в агроекологічному університеті діє інформаційний центр ЄС, який відкрив особисто  Посол Європейського Союзу в Україні, Голова Представництва Європейського Союзу в Україні  Й.В. Хюґ Мінґареллі. Основна мета діяльності такого  центру   – поширення інформації про ЄС та його політику, надання допомоги університетам та дослідницьким центрам у навчанні студентів та проведенні дослідницької роботи з питань європейської інтеграції, а також сприяння участі студентів в дебатах з європейських питань. Єдиний на Житомирщині інформаційний центр ЄС діє саме на базі ЖНАЕУ і забезпечує потреби всієї області. Тут також проходять заняття для студентів, які здобувають освіту за спеціальністю "Міжнародні економічні відносини", проводять інформаційні заходи  з найбільш актуальних питань стосовно діяльності Європейського Союзу, його відносин з Україною, презентації освітніх програм ЄС для студентів та молодих науковців».
До слова, у   ЖНАЕУ протягом року реалізовували низку  проектів, серед яких – міжнародний проект «Німецько-українська співпраця в галузі органічного виробництва», проект  «Аграрна політика ЄС» від програми Еразмус+ Жан Моне, проект «Підвищення обізнаності про африканську чуму в Україні: ІІ етап», проект прикладного дослідження «Інклюзивна модель сталого розвитку сільських громад в умовах євроінтеграційної перспективи», міжнародний проект з вирощування органічного сорго, ін. Студенти університету підтримували донорські  та екологічні акції, були активними учасниками Зльоту лідерів агарної освіти України, приєдналися до акції «Шлях додому» з реабілітації воїнів АТО, виборювали перемогу в наукових, спортивних і творчих конкурсах,  обрали нового студентського ректора,   активно займалися волонтерською діяльністю, опікувалися маленькими пацієнтами психоневрологічного  та   онкогематологічного відділень, інше. У ЖНАЕУ провели конкурс старост, «Дебют першокурсників», Дні Європи  і дні факультетів, зустріч випускників, гумористичні фестивалі  і концерти,  виставку твариноводів і птаховодів, готували студентську вечерю, висаджували дерева і прибирали парк, разом навчалися і відпочивали. 
«Студентське життя в Житомирському національному агроекологічному університеті – дуже насичене і цікаве. У нас діє студентський профком і органи студентського самоврядування – це ті люди, які здатні не лише підтримати, порадити і допомогти при потребі, але й організувати дозвілля, залучити до корисних акцій. Студенти можуть здобувати освіту і робити перші кроки в громадській та соціальній діяльності, – наголошує Олег Скидан. – Ми усі дуже відкриті та дружелюбні, переконатися в  чому абітурієнти могли під час традиційних Днів відкритих дверей і Олімпіад, які проводимо кілька разів на рік: знайомимось, ділимося інформацією, проводимо майстер-класи, тестування, екскурсії аудиторіями, музеями і лабораторіями.  Запрошуємо усіх ставати нашими студентами і до зустрічі в новому навчальному році».


Усю необхідну інформація щодо вступної кампанії в Житомирському національному агроекологічному університеті можна знайти на офіційному сайті – http://znau.edu.ua, розділ «Вступнику», а також в приймальній комісії за телефонами: (0412) 22-75-19, (063) 108-78-60, (097) 753-49-43.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here