Home Освіта Батьки вважають відповідальними за якість освіти вчителів. ОПИТУВАННЯ

Батьки вважають відповідальними за якість освіти вчителів. ОПИТУВАННЯ

318

90% батьків дотримуються думки, що відповідальність за якість освіти їхніх дітей лежить на вчителях. Директори шкіл (93%) теж вважають відповідальними за якість освіти учителів, а потім вже себе.

Натомість 82% учнів покладають відповідальність за власну освіту на самих себе.

Такі результати дослідження, проведеного восени 2020 року дослідницькою агенцією "Vox Populi Agency" на замовлення Державної служби якості освіти України.

"Кваліфікаційний рівень вчителів – топ фактор впливу на якість освіти. Саме професійні вчителі – перше, на що орієнтуються батьки і діти при виборі школи. 69% учнів та 56% батьків обирали школу за цим критерієм. Разом з тим, 78% учнів зараховують доброзичливі стосунки між учнями та вчителями, взаємоповагу, відсутність булінгу/цькування до топ-чинників, що впливають на якість. Таким чином, постійний розвиток педагогів, підвищення кваліфікації, вдосконалення майстерності та підтримання мотивації – важливі для покращення якості освіти у школі", – повідомили в агенції.

Батьки вчителі та очільники шкіл також наголошують на важливості безпечного середовища – відсутності булінгу або дискримінації за ознакою статі, релігії, доходів родини, місця проживання тощо.

Школярі визначили власні критерії, які важливі їм для якісного навчання у школі:

78% проголосували за доброзичливі стосунки між учнями та школярами;

54% – за цікаві уроки;

47% – за професійність вчителів;

41% – доброзичливі стосунки між учнями;

37% – за безпеку у школі.

Для школярів також важливими критеріями є цікаве навчання та високі результати ЗНО.

Найменше, на думку респондентів, на якість освіти у школі впливають жорсткі вимоги до дисципліни. Так вважають 76% директорів, 49% вчителів та 35% батьків.

Дослідження було проведено у жовтні-листопаді 2020 року методом онлайн-анкетування.

Участь у дослідженні взяли 59 директорів, 1560 учителів, 1631 батьків, 899 учнів 60 шкіл у 13 областях України, а також 752 освітні експерти.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here