Home Місто За спалювання листя та сміття житомирянам загрожує штраф 1700 гривень

За спалювання листя та сміття житомирянам загрожує штраф 1700 гривень

314

 Міністерство екології та природних ресурсів України підготувало інфографіку, яка демонструє шкідливість спалювання листя та сміття.

Зокрема, у відомстві зазначають, що внаслідок випалювання рослинності та спалення сміття, пил, оксиди азоту, важкі метали, канцерогени і чадний газ, які входять до складу диму, забруднюють повітря та шкодять здоров’ю людини.

Вогонь не лише знищує рослини, руйнує кладки та гнізда птахів, від пожеж також гинуть дрібні тварини: їжаки, гризуни, зайці, земноводні тощо.
У Мінекології радять компостувати рослинні рештки та удобрювати компостом ґрунт.
 
«Що робити замість спалювання листя? Компостувати його. Для виготовлення цього добрива не треба особливих знань або зусиль. Заготуйте спеціальний резервуар, чи просто викопайте яму, помірно зволожуйте рослинні рештки та забезпечте доступ повітря до компосту. Тепер замість пригнічувати родючі властивості землі багаттями, ви можете її удобрити виготовленим компостом!», – йдеться у повідомленні на офіційній сторінці Міністерство екології та природних ресурсів України у Facebook.
Крім того, українським законодавством передбачена відповідальність за спалювання твердих побутових відходів (листя, рослинність тощо) на присадибній ділянці.
Відповідно до ст. 152 КУпАП, спалювання рослинних залишків є прямим порушенням низки правил у сфері благоустрою населених пунктів та тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти (340 грн) до вісімдесяти (1360 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб, громадян – суб’єктів підприємницької діяльності – від п’ятдесяти (850 грн) до ста (1700 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here