Home Місто Як відсвяткувати вдома Великдень та Вербну неділю

Як відсвяткувати вдома Великдень та Вербну неділю

194

Християни святкують 12 квітня Великдень та Вербну неділю.

Саме в ці два свята найбільше людей приходили до церков. Оскільки Паска-2020 особлива через карантин, влада і священнослужителі рекомендують залишитися вдома і долучитися до молитов онлайн.

Цьогоріч через карантин богослужіння в храмах будуть здійснюватися дистанційно — без присутності вірян та транслюватимуться онлайн.

Великдень символізує Воскресіння Спасителя нашого Ісуса Христа, який загинув заради порятунку людства і спокути людських гріхів.

Основним атрибутом Великодня вважаються крашанки та паска. Здавна у християн була прищеплена традиція, дарувати крашанки гостям. Яйця символізують початок нового життя. Основними стравами є кролик, запечена гуска або курка. Печуть також пряники у формі ягнят чи кроликів. А святковий ранок розпочинається з пошуків пасхального кролика, який захований у будинку.

Церковна назва Вербної неділі – Вхід Господній у Єрусалим або тиждень вайї (від грецької назви пальми). В Україні назву свята змінили, оскільки в наших широтах пальми не ростуть.

У Вербну неділю гуляння і веселощі заборонені, як і сварки та образи. Цей день рекомендують присвятити молитві та емоційному розвантаженню. Традиційно в цей день освячують гілочки верби.  

В умовах карантину церкви не закриють, проте масові та релігійні заходи заборонені. Влада закликала українців залишатися вдома на період карантину.

"Побити" вербою вдома близьких. Освячені гілки верби слід зберігати вдома цілий рік – якщо у вас залишилися гілочки з минулого року, можна їх використати для традиційного "Не я б’ю, верба б’є!".

Освятити паску та вербу самостійно. Також можна скропити паски та свіжі гілочки верби освяченою водою – хто її має вдома.

Помолитися онлайн. Щоб не порушувати умови карантину, краще подивитися богослужіння онлайн і помолитися вдома. Більшість церков вже давно впровадили онлайн-служби і ведуть трансляції на своїх сторінках у соцмережах та сайтах.

Нагадаємо, Священний Синод Православної церкви України ухвалив рішення про додаткові заходи у зв’язку з пандемією коронавірусу на час свята входу Господнього в Єрусалим (Вербної неділі), Страсної седмиці, Великодня та Великодньої седмиці.

ПЦУ рекомендує:

враховуючи заборону масових релігійних заходів – звичайні спільні посвячення верби та великодніх страв для мирян у храмах та на прихрамовій території не проводити, щоб не допускати скупчення людей;

дозволити мирянам у день свята після прочитання відповідних молитов про благословення у храмах окропити все святою водою;

під час богослужінь у храмі мають бути присутні священнослужителі та церковнослужителі, чтеці та співці, інші особи, які беруть участь у звершенні богослужінь та забезпеченні трансляції (у разі її здійснення) – спільною загальною кількістю не більше 10 осіб;

у позабогослужбовий час не відмовляти мирянам, які індивідуально прийдуть до храму з релігійними потребами, у їх задоволенні.

Читайте також: Поминальні дні перенесуть на Троїцьку батьківську поминальну суботу – 6 червня

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here