Home Місто Як не впасти в депресію під час карантину – 4 поради психолога

Як не впасти в депресію під час карантину – 4 поради психолога

188

Під час карантину українці відчувають тотальне заперечення. Багато не продовжує гуляти вулицями. А ті, хто лишається вдома, ризикують занепасти духом.

Як не впасти у депресію і пережити карантин порадила Gazeta.ua психологиня Лариса Волошина.

По-перше, слід думати, а не відчувати. Це допоможе не піддаватися паніці. На жаль, для українців – це складно.

"На сьогодні, українці живуть у постійному стресі. І більшість вдалих рішень – емоційні. Ми звикли до того, що поки будеш думати, тебе зжеруть. Це дуже тваринне, і називається "стадний інстинкт", він закладений, як частина виживання. Так, наприклад, і в антилоп – одна почула шурхіт, побігла, і всі ринулися за нею. По-перше, вона інстинктивно не залишається подивитися, що ж там видавало звуки. По-друге, інші, можливо, нічого і не чули. Проте, якщо у цих тварин не буде закладений інстинкт виживання, загинуть всі. Українці теж живуть у невизначених умовах, де було кілька зламів, постійні економічні події, революції, війни, пертурбації. І це все змушує нас керуватися глибинними механізмами виживання", – пояснила психологиня. Однак слід навчитися вчасно зупиняти себе, аби емоції не заволоділи розумом.

По-друге, треба вирішити для себе, задля чого ви пішли на карантин.

"Людина, для якої ізоляція вартуватиме грошей чи планів, шукатиме підтвердження правильності своїх дій. Під час пошуку вона зверне увагу лише на трагічну інформацію. У такому стані, людина може зірватися. Тож має для себе відповісти на питання: задля чого ви пішли на карантин? Порахувати всі ризики від хвороби", – зауважила експертка. Додала, що можна врахувати, скільки обійдеться день вентиляції легенів. Тоді зрозумієте, чого уникаєте.

По-третє, варто зробити дорослий вибір, тобто концентруватися на тому, що ви отримуєте. А це здоров’я близьких і рідних.

По-четверте, карантин — прекрасний час для роботи над собою. Можна навчитися малювати, в’язати, нарешті зайнятися фітнесом вдома, на який не вистачало часу. Також подивитися улюблений серіал чи-то прочитати кілька книг.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here