Home Місто Відкрили одну з найсучасніших сонячних електростанцій: будувати її допомагали місцеві мешканці

Відкрили одну з найсучасніших сонячних електростанцій: будувати її допомагали місцеві мешканці

197

У місті Чуднів Житомирської області відкрили одну з найсучасніших сонячних електростанцій. 

Хоча ще нещодавно на цьому місті був пустир, а сама земля мало підходила навіть для сільського господарства.

Станція зменшує викиди в атмосферу на 900 тисяч тонн.

Про це йдеться в сюжеті ТСН.19:30

Звела станцію не приватна, а державна компанія НАК "Нафтогаз України", вирішивши перетворити проблемне місце на сучасний об’єкт.

Будівництво, стало справжнім викликом. По-перше, ґрунтові води підходили близько до поверхні. Тому землю довелося укріплювати бетоном, аби розмістити на них 10 тисяч свай. По-друге, сам об’єкт став першим настільки масштабним для "Нафтогазу". До цього зводили станцію у Харківській області, втім її потужності – менші в рази.

"Її потужність (станції – ред.) – 33 мегавати. Електроенергію ми плануємо подавати в загальну мережу. при цьому я хотів б зазначити один важливий показник – собівартість кіловата становить 0.54 євроцента. Це дуже дешево у порівнянні з іншими", – сказав Перший заступник голови правління НАК "Нафтогаз України" Сергій Перелома. 

У компанії за перший рік планують отримати понад 150 мільйонів гривень прибутку. А за 25 років служби станція може окупитися чотири рази. Місцева громада тепер щороку отримуватиме понад мільйон гривень за користування землею. Крім того, кількасот місцевих жителів залучали до зведення об’єкту.

"Під час будівництва вони (місцеві – ред.) отримали не лише зарплатню, але й досвід, який дозволить у майбутньому залучати їх до схожих проектів. Зокрема і нашої компанії", – заявив головний енергетик ФЕС Чуднів Михайло Могилко. Залучали до будівництва також людей з інвалідністю. 

Екологія від такого об’єкту також виграє, твердять у "Нафтогазі". Сама станція – безпечна для довкілля, адже зменшує викиди в атмосферу на 900 тисяч тонн. У майбутньому ще одну сонячну станцію планують звести коло Шебелинського нафтопереробного заводу.


 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here