Home Місто В Житомирі не будуватимуть сміттєпереробний завод за державні кошти

В Житомирі не будуватимуть сміттєпереробний завод за державні кошти

94

Поки місцева та обласна влада обіцяє житомирянам сміттєпереробний завод і врешті-решт вирішити питання із переповненим сміттєзвалищем, у десяти регіонах країни за державні кошти реалізовуватимуть національний проект «Чисте місто».

Житомира у цьому списку «щасливчиків» нема, натомість 10 екологічних сміттєпереробних комплексів загальною вартістю 320 мільйонів євро найближчим часом обіцяють побудувати у Києві, Харкові, Тернополі, Вінниці, Чернівцях, Хмельницькому, Сумах, Кіровограді, Дніпропетровську та  Полтаві.

Кошти на одне місто використовуватимуть з розрахунком від 20 до 50 мільйонів євро і вже зараз триває прийом заявок від інвесторів, які готові вкладати і свої гроші у будівництво та розвиток нової сфери промисловості країни – переробка твердих побутових відходів.

Депутат Житомирської обласної ради Дмитро Кропачов впевнений, що нині наше місто буквально потопає у смітті, а всі обіцянки влади, щодо вирішення цієї проблеми, не виконуються . Більше того, чиновники роблять гучні заяви, але ніяких результатів їх роботи не видно.

Приміром, щоразу як мешканці вулиці Андріївської, що межує з міським сміттєзвалищем виходять на протест, перекривають дорогу і вимагають його закрити, мер Житомира Володимир Дебой приймає їх вимоги, але по-суті нічого з цього не виконує.

Він неодноразово зустрічався з протестувальниками і погоджувався з тим, що місту необхідна нова територія під сміттєзвалище, а краще завод, який перероблятиме відходи.

Голова Житомирської ОДА Сергій Рижук навіть з цього приводу побував у Чехії, звідки привіз хороші новини –  тамтешня компанія "Ingos" готова будувати в області гідроелектростанцію, а ще чеські партнери надали проект будівництва сміттєпереробного заводу в обласному центрі. 

У серпні чехи мали приїхати на Житомирщину з метою ознайомлення із запропонованими об’єктами інвестування та визначення етапів реалізації згаданих проектів.

Гостей так і не дочекалися, як і власне, навряд чи найближчим часом діждуться житомиряни сміттєпереробного заводу.

Водночас міська влада надалі агітує мешканців міста викидати сміття у спеціальні роздільні баки і повсякчас хвалиться досягнутими результатами на своєму сайті.  При цьому, самих житомирян цікавить чи дійсно сміття йде на переробку і найголовніше куди, адже на сьогодні в Україні діє лише два заводи зі спалювання сміття і немає жодного сміттєпереробного комплексу.

Разом з тим, під час виконкому в Житомирі ввели окремий тариф на вивезення побутових відході, що на думку начальника управління житлового господарства Світлани Півоварової є вимогою постанови Кабміну «Про забезпечення єдиного підходу до формування тарифів на житлово-комунальні послуги».

Тепер житомиряни ще й доплачуватимуть за вивіз сміття від своїх будинків на переповнене сміттєзвалище, яке поступово отруює життя міста і це в той час, коли інші міста отримали шанс на своєрідне оздоровлення за рахунок будівництва і функціонування комплексів із переробки сміття.

До слова, міське сміттєзвалище функціонує з 1957-го року. На даний момент на ньому вже накопичено більше 15 млн. кубометрів несортованих відходів з щорічним приростом приблизно 0,4 – 0,5 млн. метрів кубічних.


Фото житомирського сміттєзвалища, зроблене за допомогою Google Earth. Для того, щоб уявити собі його розміри, поряд представлено фото майдану Соборного у тому ж масштабі.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here