Home Місто У Житомирі розробляють нове шкільне меню

У Житомирі розробляють нове шкільне меню

132

Нещодавно переможець проекту «МайстерШеф» Євген Клопотенко разом з командою проекту «Нове шкільне харчування» презентував у Житомирі «Збірник рецептур страв для харчування дітей шкільного віку в організованих освітніх та оздоровчих закладах».

Протягом березня-квітня 2019 року департамент освіти спільно з фізичними особами-підприємцями, які забезпечують харчування у закладах загальної середньої освіти, на базі їдальні ліцею № 25 провели  практичні відпрацювання окремих рецептів з вказаного збірника, зокрема, нових салатів та кебабу з сиром.

У квітні 2019 року на базі гуманітарної гімназії № 23 проведено семінар, на якому фахівцями розглянуто асортимент страв, що пройшли контрольне опрацювання у шкільних їдальнях відповідно до збірника рецептур, обговорено характеристики пророблених страв.

Особливістю страв є використання продуктів та спецій, що є новими в шкільному харчуванні та не використовувались досі (насіння гарбузу, соняшника, селера, кінза, імбир, кориця, гвоздика, карі,  куркума, паприка, орегано, хмелі-сунелі, чорний перець та ін).

Станом на квітень 2019 року в місті на базі шкільних їдалень  продовжується опрацювання технології приготування страв, їх виходу,  зовнішнього виду, смакових якостей, а насамперед, вивчається  сприйняття цих страв дітьми.

Так, практично опрацьовано наступні рецептури: №41 Пиріг пастуший;  №42 Болоньєзе;  №43 Курка з паприкою;  №44 Нагетси курячі;  №45 Стіки курячі (курячі палички);  №51 Курячий шніцель;  № 53 Пюре морквяне з імбиром;  №55 Картопляне пюре з соком буряка;  № 56 Картопля запечена з куркумою;  №70 Бефстроганов з вареної яловичини;  №77 Рис «Паелья»;  №82 Котлети рибні;  №83 Хек запечений; № 54 Ньоки (картопляні галушки); №4 Салат з буряком, картоплею та квашеною капустою; №5 Салат з буряком та сухариками;  №7 Салат  з капусти з ароматною олією;  №8 Салат з капусти з зеленим горошком;  №11 Салат картопляний;  №12 Салат з капусти з насінням;

№14 Салат з буряком і селерою;  №24 Салат з яблуками та квашеною капустою;  №39 Кебаб з сиром;  №91 Олія ароматна;  №92 Соус каркаде;  №107 Чай масала;  №108 Чай каркаде.

Наразі всі опрацьовані страви видаються у вільний продаж учням  5-11 класів з метою вивчення сприйняття їх дітьми та попиту маленьких споживачів.

Після затвердження автором збірника нового шкільного меню у відповідних державних органах нові страви, що вже стануть знайомі та сприйняті дітьми, будуть включені до меню їдалень житомирських шкіл.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here