Home Місто Житомирська міська рада витратила 100 тисяч реальних гривень на віртуальні будиночки

Житомирська міська рада витратила 100 тисяч реальних гривень на віртуальні будиночки

243

У Житомирі управління житлового господарства міської ради заплатило майже 100 тисяч гривень за онлайн карту з інформацією про житомирські багатоповерхівки. Мало того, комунальники просять на його обслуговування майже 17 тисяч на рік. Про це під час бюджетної комісії міської ради розповів керівник управління Андрій Гуменюк.

Мова йде про сайт “Житловий фонд Житомира”, посилання на який є на офіційному сайті міської ради. На ньому розміщена інформація про 120 житомирських багатоповерхівок: рік будівництва, кількість квартир, кількість поверхів, управляючі компанії або ОСББ, які обслуговують будинки і подібна інформація. 

Втім, за словами чиновника, працівники управління не мають доступу до наповнення та коригування цього сайту.

“Місто не може отримати дані від підрядника з цього ресурсу. А це критично для розробки одного з нових модулів ГІС щодо санітарної очистки міста. Можливості вивантажити дані місто також немає, як і доступу до адмін. панелі нажаль. Також відсутня можливість доступу до даних в машиночитному форматі. І оскільки ці дані є геопросторовими то вони мали б бути частиною офіційної ГІС, але їх туди перенести неможливо, адже розробник не віддає дані”, – переконують в управлінні.

Депутати під час комісії здивувалися, для чого взагалі витратили гроші на розробку окремого сайту, якщо можна було додати ще один шар з цією ж інформацією до міського геопорталу. Та й інформація про будинки, на думку депутатів, не дуже корисна для місцевих жителів.

Зокрема, наголосили на тому, що 5 тисяч гривень за домен та хостинг – занадто завищена ціна.

“Геопортал міста тільки почав розвиватися, але вирішили створити сайт на якому розміщена інформація про 120 будинків Житомира. Хоча їх значно більше. Вся ця інформація має бути на одній платформі, де можна отримати загальну інформацію”, – вважає голова комісії Юрій Мойсеєв.

За словами працівників управління, ініціатива створення такого сайту надійшла від члена комісії з житлово-комунального господарства Ігоря Скоропада, а сайт розробила фірма його сина. 

Журналісти “Першого житомирського” звернулися до пана Скоропада, щоб дізнатися, для чого створювали окремий сайт, та чому фірма, яка його розробляла не надає доступу для працівників управління.

У телефонній розмові депутат пояснив, що доступ до сайту надали ще в 2018 році. І він не розуміє звідки взялася інформація про його відсутність. 

Натомість він зауважив, що новопризначений керівник можливо не розібрався в цьому. Що ж до міського геопорталу, пан Скоропад не впевнений в його надійності. Саме тому вирішили створити окремий сайт.

“Проект розроблено за рекомендацією профільної депутатської комісії 7 скликання Житомирської міської ради з питань ЖКГ та інфраструктури, за відповідним рішенням міської ради, на виконання Комплексної цільової Програми "Ефективне та надійне житлове господарство — мешканцям міста на 2018-2020 роки". Мета проекту: Створення карти-довідника багатоквартирного житлового фонду Житомира, з відкритим публічним доступом до технічних характеристик багатоквартирних будинків різних форм управління, з можливістю нанесення їх прибудинкових територій, інженерного оснащення, технічного обслуговування, виконаних ремонтів, заходів з енергозбереження тощо. Проект і сайт вже понад 2 роки є власністю Житомирської міської ради. З 2020 року, розробник цього проекту, вже за іншим договором з УЖГ, на суму 16000 (шістнадцять тисяч гривень) в рік, а саме на оплату  хостингу, власного доменного імені й щомісячного технічного супроводу цієї карти-довідника виконує ці роботи”, – написав на своїй сторінці у Facebook депутат міської ради.

Але як виявилося, всю інформацію, яка є на цьому сайті збираються переносити на житомирський геопортал. Саме після цього порушили питання доступу до інформації згаданого сайту. 

Наразі ж не зрозуміло, для чого міська рада витратила понад 100 тисяч гривень на розробку та обслуговування сайту інформація з якого буде продубльована на міському геопорталі.

Разом з тим, більшість депутатів на бюджетній комісії вирішили поки не виділяти 17 тисяч на обслуговування згаданого сайту та відкласти питання на довивчення.


 

 

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here