Home Місто У Свято-Михайлівському соборі з’являться унікальні розписи на стінах. ФОТО

У Свято-Михайлівському соборі з\’являться унікальні розписи на стінах. ФОТО

213

Вже наступної осені на стінах Свято-Михайлівського кафедрального собору з’являться унікальні розписи, ескізи яких були представлені під час прес-конференції. 

Презентували проект «Розпис Свято-Михайлівського кафедрального собору м. Житомир» єпископ Житомирський і Овруцький Паїсій, настоятель Свято-Михайлівського кафедрального собору отець Богдан Бойко, художник-оформлювач Денис Білянський та меценати.

«Дякую кожному, хто долучився до втілення ідеї, яка сприяє розвитку церкви. Вся ця робота – це постійна співпраця, що об’єднує кожного і допомагає продовжувати наш успішний початок. Сподіваюся, підтримка громади буде й надалі, і тих, хто долучиться до проекту, ставатиме більше»,- звернувся до присутніх єпископ  Житомирський і Овруцький Паїсій.

За словами настоятеля собору отця Богдана Бойка проект стартував 20-ть років тому, коли громада запропонувала прикрасити стіни собору саме тим розписом, який міг передати українську духовну культуру.

«Метою прес-конференції є абсолютно не піар, а поширення інформації про наш проект та популяризація української художньої церковної ідентичності. Ми хочемо, щоб в українських храмах розпочали відновлення, реставрацію нашого традиційного розпису».

Під час презентації можна було переглянути ескізи розписів, які з’являться на стінах собору вже цієї осені. Всі вони є унікальними, адже не зустрічаються ні у одному храмі світу, а їх стилістика повертає нас до культури розпису храмів часів Київської Русі.

«Нашій ініціативі вже 15 років, протягом яких із певними перервами проходять роботи над розписом стін собору. Також за цей час змінився склад команди – від 30 на початку до 10-ти майстрів, які постійно тепер із нами. Всі люди, які працюють над проектом – це найкращі художники, реставратори та дослідники. Метою є не просто оформлення, а повернення «обличчя» Свято-Михайлівського собору», – розповів художник-оформлювач Денис Білянський.

Прес-конференція відбулася, 14 лютого, в прес-центрі Свято-Михайлівського кафедрального собору.


 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here