Home Місто Синоптики назвали найбільшу загрозу цієї весни

Синоптики назвали найбільшу загрозу цієї весни

226

Великий дефіцит опадів влітку, восени минулого року та взимку загрожує нестачею води для українців. Це вже відбувається і весною.

Тому синоптиків найбільше зараз тривожить посуха.

"Загроза дефіциту води справді є для українців. По-друге, втрати урожаю можуть бути не від заморозків, а саме від посухи. Поверхневий шар грунту практично випаровується. А зараз саме велика надія на сільське господарство, бо промисловість практично зупинилась через карантин. Фермери правильно роблять, що уже засівають поля і мають забезпечити додатковим зрошенням рослин, щоб отримати стабільний врожай. Знайомі ще з січня питають, коли вже можна садити картоплю, – говорить завідувач відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту Віра Балабух.

Протягом квітня та травня очікують температурні гойдалки – то холоднішатиме, то теплішатиме. Загалом весна може бути теплою. Кліматологи світу давно говорять, що всі місяці весни будуть аномально теплими. Питання лише – наскільки. Це зрозуміємо в кінці травня, зазначає Балабух.

"Циклони, які приходять в Україну, несуть похолодання та вітри, які випаровують вологу з грунту. Треба стежити за прогнозом погоди. Більш точний дають на 5 днів, – каже кліматолог. – Подруга в Італії каже, що у них вже цвітуть дерева. Передали заморозки. Вони на деревах розвішують невеличкі пластмасові пляшки з водою. Замерзає спочатку вода і тоді виділяється тепло. Повітря стає теплішим навколо пляшки. Це дозволяє захистити цвіт дерев від холоду".

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here