Home Місто На Михайлівській встановили 3-метрового Дідуха з м. Рівне

На Михайлівській встановили 3-метрового Дідуха з м. Рівне

163

3-метрового Різдвяного Дідуха встановили у Житомирі на вул. Михайлівські 6 січня. Дідуха встановили біля Свято-Михайлівського собору, а виготовили і привезли з м. Рівне.

Про це повідомили в міській раді:

«Ініціатива зі встановлення у Житомирі одного із символів Різдва Христового належить небайдужим житомирянам-благодійникам та має на меті відродження українських народних традицій.

Спочатку Дідуха розмістили на головній пішохідній вулиці нашого міста – Михайлівській, біля Житомирського академічного обласного театру ляльок, а потім перевезли до Свято-Михайлівського кафедрального собору».

Виготовлений Дідух із жита, його висота разом із зіркою більше 3-х метрів. Різдвяний Дідух стоїть на трьох ногах, які творять конусну форму, та має чотири канонічних рівні. Вінчається Дідух дванадцятикутною зіркою – символом Творця.

Дідух – символ урожаю, добробуту, багатства, зачинателя роду, духовного життя українців, оберега роду. Традиція Дідуха сягає дохристиянських часів.

Існують дві версії, чому 6 січня із першою Різдвяною зіркою люди заносили у хату «хлібне дерево». За однією з них, коли на полі закінчувалися жнива, а селяни збирали урожай – це було справжнім святом. Щоб відзначити радісну подію, люди несли з поля до хати останній обжинковий сніп. Або кажуть ще, коли ІсусХристос народився в стаєнці, то було дуже холодно. У стіні Йосип знайшов шпарину і затулив її снопом із соломи. Звідтоді існує звичай на Святу вечерю застеляти підлогу в хаті сіном та ставити на чільному місці у кутку Дідух – символ затишку та тепла. Дідух ставили на найпочесніше у хаті місце – під образами.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here