Home Місто На кожну дитину у будинку сімейного типу держава виплачує понад 3 тис...

На кожну дитину у будинку сімейного типу держава виплачує понад 3 тис грн щомісяця

196

На Житомирщині функціонує 41 дитячий будинок сімейного типу, в яких виховується 274 дитини. Переважно в таких будинках проживають дітлахи віком від 6 до 18 років. Батьки-вихователі отримують соціальну допомогу на кожну дитину та грошове забезпечення за надання соціальних послуг.

Дитячий будинок сімейного типу (ДБСТ) – це окрема сім’я, яка створюється за бажанням подружжя чи окремої особи. У таких родинах може виховуватися від 5 до 10 дітей-сиріт або дітей, позбавлених батьківського піклування. ДБСТ забезпечує комплексне виховання дитини в родинному колі, що позитивно впливає на формування особистості маленької людини. У таких формах виховання діти отримують навички та вміння міжособистісних стосунків, розвиває прагнення до самовдосконалення та саморозвитку.

На Житомирщині діє 41 дитячий будинок сімейного типу, в яких виховується 274 дитини. В середньому по області в таких сім’ях проживає по 7-8 дітей. Найбільше ДБСТ створено в Коростені – 8. Про це інформує начальник відділу з питань соціального захисту, опіки та піклування дітей служби у справах дітей ОДА Людмила Пастушенко.

Також в області створено 190 прийомних сімей, у яких виховується 361 дитина. За словами Людмили Пастушенко до прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу переважно беруть діток віком від 6 до 18 років. Адже дітлахів молодшого віку зазвичай усиновлюють.

Найбільша різниця між прийомними сім’ями та ДБСТ – це кількість дітей, які можуть бути в таких родинах. У прийомній сім’ї можуть виховувати 4 дитини.

Понад 48 тис грн в місяць держава може виплачувати на один ДБСТ

За виховання та піклування дітей держава надає соціальну допомогу батькам-вихователям. Після створення дитячого будинку сімейного типу його вихованці отримують соціальну допомогу, а батьки-вихователі – грошове забезпечення за надання соціальних послуг. Загальна сума забезпечення на один дитячий будинок сімейного типу складає від 21 до 48 тисяч гривень.

Як фінансуються ДБСТ та прийомні сім’ї, розповідає начальник відділу з питань соціального захисту, опіки та піклування дітей служби у справах дітей ОДА Людмила Пастушенко.

Після створення ДБСТ, на його вихованців (дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування) щомісяця нараховується державна соціальна допомога у розмірі двох прожиткових мінімумів для дітей відповідного віку.

Так, з 1 липня 2018 року така соціальна допомога становить для дітей віком від 0 до 6 років 3118 грн (1559х2), а для дітей віком від 6 до 18 років – 3888 грн (1944х2).

Батьки-вихователі ще отримують грошове забезпечення за надання соціальних послуг, яке визначено у розмірі 35% від соціальної допомоги на кожну дитину-вихованця, але не більше п’яти прожиткових мінімумів для працездатної особи. Таким чином, сума, яку можуть отримати батьки-вихователі, складає не більше 9205 грн (1841х5).

Так родина, яка створила ДБСТ і взяла на виховання 5 дітей (мінімум) віком до 6 років, то разом з грошовим забезпеченням для батьків на ДБСТ буде нараховано більше 21 тисячі гривень (15599 грн на дітей та 5460 грн грошове забезпечення вихователів).

Якщо у ДБСТ виховується 10 дітей (максимум) віком від 6 до 18 років, тоді разом з грошовим забезпеченням батьків на ДБСТ буде нараховано більше 48 тисяч гривень (38 880 грн на дітей (3888х10) та 9205 грн (максимальне) забезпечення вихователів).

Таку ж соціальну допомогу на дітей та грошове забезпечення прийомних батьків отримують і прийомні сім’ї.

Житомирщина отримає 18 млн грн з державного бюджету на будинки сімейного типу

Крім того, на етапі створення ДБСТ вирішується питання забезпечення житлом. Якщо у сім’ї немає житла, яке б відповідало усім вимогам, родина може бути забезпечена домівкою за рахунок державної субвенції або за кошти місцевого бюджету.

За словами Людмили Пастушенко, на Житомирщині переважно дитячі будинки сімейного типу створені на основі власних будинків батьків-вихователів, які за потреби розширюються.

Проте цьогоріч для області з державного бюджету виділили субвенцію у сумі 18 млн 255,5 тис грн будівництво, ремонт та придбання житла для дитячих будинків сімейного типу та інших форм виховання, наближених до сімейних. Наразі створюється комісія, яка займатиметься питаннями пошуку, відбору та придбання такого житла.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here