Home Місто Михайло Забродський: військовий шлях легендарного командира десантників, Героя України, командувача ВДВ

Михайло Забродський: військовий шлях легендарного командира десантників, Героя України, командувача ВДВ

787

Забродський Михайло Віталійович. Генерал-майор Збройних сил України, Герой України, командувач Високомобільних десантних військ України, екс-командир 95-ї окремої аеромобільної бригади ЗСУ, – поідомляється на сторінці проекту  «Кіборги – 2015» / Cyborgs – 2015.

Народився 1973 року в Дніпропетровську, в родині військових. Батько, дід – військовослужбовці. Сам теж завжди мріяв бути військовим.

Закінчив Військову інженерно-космічну академію імені О.Ф. Можайського, в Санкт-Петербурзі.

Після завершення навчання у академії п’ять років служив у Росії, після чого повернувся в Україну, де розпочав військову службу на посаді командира взводу протитанкових керованих ракет 95-ї окремої аеромобільної бригади ЗСУ. Згодом закінчив коледж Командування армії та Генерального штабу США.

З листопада 2009-го по серпень 2010 року в званні підполковника займав посаду начальника штабу – першого заступника командира 95-ї окремої аеромобільної бригади.

З осені 2009 року проходив службу на території колишньої Югославії, у Косово, де був командиром української частини спільного українсько-польського миротворчого батальйону «УкрПолбат» (основу якого складали військовослужбовці 95-ї бригади) багатонаціональної бригади «Еast».

У січні 2013 року полковника М.В. Забродського призначено командиром 95-ї ОАМБР ЗСУ.

З весни 2014 року бригада під командуванням Забродського  бере участь в антитерористичній операції на сході України.

Навесні – влітку 2014 року 95-тою бригадою під безпосереднім керівництвом Забродського здійснювалося блокування міст Слов’янськ та Краматорськ. У квітні 2014 року була відбита бойова техніка 25-ї окремої повітрянодесантної бригади, захоплена сепаратистами у місті Слов’янськ. У травні, в стислий термін, без втрат вдалося захопити та утримувати оперативно важливий пункт – гору Карачун.

Влітку 2014 року 95-а бригада під командуванням Забродського прорвали лінію оборони сепаратистів та здійснила рейд в тил противника. За два тижні, виконуючи бойові завдання, бригада пройшла 470 км від Слов’янська до Маріуполя, потім вздовж російсько-українського кордону, і через Луганськ повернулася в Слов’янськ, знищивши кілька російських артилерійських батальйонів, які знаходилися вже на українському боці кордону, забравши їхню зброю і обладнання. Цей був найдовший рейд збройного формування у військовій історії світу.

23 серпня 2014 року за особисту мужність, самовідданість та високий професіоналізм, виявлені у захисті державного суверенітету і територіальної цілісності України, Президент України присвоїв Михайлу Забродському звання Героя України.

Нагороджений орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня (21.10.2014), орденом Данила Галицького (22.02.2010), медалями та відзнаками.

У Києві на території Національного університету оборони України імені Івана Черняховського встановлено стелу з іменем Героя.

У березні 2015 року призначений командувачем Високомобільних десантних військ Збройних сил України.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here