Home Місто Лебедів у житомирському гідропарку можна годувати зерном, кукурудзою та тертими овочами

Лебедів у житомирському гідропарку можна годувати зерном, кукурудзою та тертими овочами

286

У житомирському гідропарку з’явилися лебеді, які не відлетіли у теплі краї.

Орнітологи вважають що причини такої поведінки птахів можуть бути різними. Лебеді відносяться до кочових птахів.

Далеко вони не відлітають, але протягом холодного сезону переміщуються на певні відстані в пошуку місця, придатного для тимчасового перебування. Деякі самці не відлітають на зимівлю, щоб навесні першими зайняти кращі місця для гніздування, йдуть на усвідомлений ризик. Не відлітає і ослаблена, хвора частина лебедів.

Підтримується в популяції здоровий генофонд. Велику роль зіграла і зміна клімату, що супроводжується теплими зимами. І навіть у випадку, коли раптова зима застала безпечних птахів, ще й в грудні триває їх міграційний період і тоді вони перелітають в теплі краї, без зусиль долаючи по 300 км в день.

Птахам взимку холод не страшний – складніше їм перенести голод. В пошуках корму лебеді, власне, і кочують. 

Однак природоохоронці запевняють: лебідь – це дикий птах і може сам про себе подбати. А отже, годувати його – не варто. Орнітологи рекомендують підгодовувати птаха в період морозів тільки в тому випадку, якщо це сірий перволіток, що ще не змінив оперення. Одному такому лебедю необхідний 1 кг комбікорму раз на три дні. Така порція не привчить птаха до штучного годування, але й не дасть загинути в холод.

Також лебеді охоче їдять зерно, овес, кукурудзу, терті овочі та розмочене у воді сіно.

Для місцевих мешканців важливо знати, що лебедів і качок не можна годувати хлібом — у птахів від нього починається ентерит. Цим люди надають птахам погану послугу, відучуючи добувати собі корм і вселяючи помилкову надію на легку зимівлю.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here