Home Місто У Житомирі конкуренти блокують будівництво ”Епіцентру”

У Житомирі конкуренти блокують будівництво \”Епіцентру\”

223

Проти національної мережі готують акції протесту та інформаційні провокації

До сьогодні Житомир залишався єдиним обласним центром в Україні, де не представлена мережа торговельних центрів «Епіцентр». Довгий час активісти були проти нового інвестора, який планує відкрити торговий центр, проте деякі із них і досі виступають проти будівництва ТЦ «Епіцентр». Тож кому вигідно, аби місто залишилося без нових робочих місць, мільйонних інвестицій та широкого асортименту товарів із конкурентними цінами?

«Місцеві підприємці, м‘яко кажучи, не зацікавлені в появі сильного та чесного гравця. Вони розуміють, що з виходом на ринок «Епіцентру», доведеться знижувати ціни, пропонувати споживачам ширший асортимент і загалом працювати не лише на власну кишеню, а в інтересах житомирян», – переконаний місцевий мешканець Олександр.

Одними з таких у Житомирі є торгово-будівельний дім «Олді» та проммаркет «Океан», які залишаються на сьогоднішній день єдиними на житомирському ринку, хто пропонує житомирянам непродовольчі товари.   

Показово, що міська рада неодноразово відмовляла ПрАТ «Нова Лінія», яке входить до групи «Епіцентр», у виділенні земельної ділянки під будівництво. До речі, за збігом обставин власник проммаркету «Океан» Володимир Кропивницький є депутатом облради, а його дружна Людмила – депутат міськради.

 

Зрештою, 26 липня депутати Житомирської міської ради на позачерговій сесії, все ж таки підтримали рішення про надання дозволу на розробку проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки колишньої нафтобази під будівництво торговельного центру мережі «Епіцентр». ТЦ запланували побудувати на околиці міста, за адресою Київське шосе, 4/2.

З появою сучасного торговельного центру 350 житомирян отримають робочі місця з «білою» зарплатою, а місцевий бюджет з податку на нерухомість отримає від 750 тисяч до мільйона гривень. Власне це ті кошти та пайовий внесок у розвиток інфраструктури міста що обчислюється у мільйонах.

Втім, це рішення спровокувало справжню інформаційну війну проти національного ритейлера.

Нафтові ігри підставних активістів

ПрАТ «Нова Лінія» купила майно колишньої нафтобази на аукціоні ще весною 2019 року, це стало підставою для розробки технічної документації на земельну ділянку.

Нафтобаза була збудована ще у 1918 році. У 2010 році ТОВ, що її експлуатувало, було визнано банкрутом та припинило свою діяльність. Таким чином, місто отримало у спадок екологічну проблему, яка роками не вирішувалася. Попри це, інвестор погодився на складну ділянку, розраховуючи на підтримку влади у вирішенні цієї ситуації.

Роками забруднення ґрунту колишньої нафтобази нікого не цікавило, а ось після приходу інвестора цей ґрунт відразу почав отруювати воду, повітря та землю. Міський бюджет коштів на розв’язання проблеми не мав, відповідно єдиним шляхом до вирішення ситуації залишалося залучення приватного інвестора.

Саме ПрАТ «Нова Лінія», яке входить до групи «Епіцентр», як соціально-відповідальна компанія, виступила ініціатором підписання тристоронньої угоди між Житомирською міською радою та ДП «Науково дослідний інститут нафтопереробної та нафтохімічної промисловості «МАСМА». В документі йдеться про розробку комплексу природоохоронних заходів щодо забруднених нафтопродуктами ґрунтів на території колишньої нафтобази. Проте ритейлер постійно зіштовхується з протистоянням «деяких місцевих активістів», які дбають не про інтереси житомирян а про те, щоб будь-яким чином затримати входження «Епіцентру» на житомирський ринок.

«Ставши заручником ситуації, ми активно долучилися до її вирішення. Впевнені, що проблема, яка існувала в місті десятиліттями, має бути вирішена зусиллями всіх зацікавлених у цьому сторін. Тому разом із Житомирською міською радою та профільними інститутами, зокрема «Науково дослідним інститутом нафтопереробної та нафтохімічної промисловості «МАСМА», розпочато роботи над проєктом рекультивації ґрунтів на території колишньої нафтобази», – коментує рішення в пресі Дмитро Байдюк, представник «Нової Лінії».

«У ході зустрічі домовилися, що компанія «Нова Лінія» проведе роботи з очищення ґрунту від залишків нафтопродуктів і проведе рекультивацію», – зазначив голова ОДА Віталій Бунечко за результатами цієї комісії.

Втім, навіть угода не переконала деяких «блюстителів екології». «Ми не розуміємося на екологічних показниках та технічних моментах, але ми хочемо все контролювати», – основний аргумент протестуючих.

Більшість місцевих  громадських організацій  більш детально вивчили питання та разом з інвесторами об’єдналися для плідної співпраці та вирішення проблематики.

Віктор Ясинський, начальник відділу екологічного нагляду контролю земельних ресурсів Державної екологічної інспекції зазначає: "Сама Нова Лінія, яка на сьогоднішній день невідомо, чи вони порушники, чи не вони. Але вони взяли на себе таку відповідальність й заключили договір з науково-дослідним інститутом нафтопереробної та нафтохімічної промисловості «МАСМА». Це парадокс, що існувала забруднена земля на території нафтобази багато років."

За словами директора ДП «НДІ ННП «МАСМА» Олега Картавцева, існує декілька біопрепаратів, які застосовуються для роботи із забрудненим ґрунтом.

«Наразі триває визначення оптимальної технології рекультивації забруднених нафтопродуктами ґрунтів. Розглядається біотехнологія, яка передбачає використання деструкторів біологічного походження — препарату, який призначений для очищення ґрунту і води від нафти та нафтопродуктів. Цей біопрепарат має здатність зв’язувати нафтопродукти, окислювати широкий спектр вуглеводів. Препарат екологічно чистий та безпечний для живих організмів», – зазначає Олег Картавцев.

Розуміючи, що до розв’язання проблеми приєднався науково-дослідний інститут, міська та обласна влада, екологічні структури та громадські активісти, прибічники конкурентів «Епіцентру» пустили в хід інформаційну компанію.

За інформацією місцевих ЗМІ, псевдоактивісти почали обдзвонювати житомирські інформаційні ресурси із запрошенням вийти на акцію протесту проти «Епіцентру» до міської ради. Це одразу викликало багато питань серед представників преси і горе-активісти взяли тайм-аут.

А тим часом від дій місцевих бізнесменів страждають перш за все містяни: блокується створення 350 робочих місць, залучення інвестицій та надходження мільйонних податків в місцеву скарбницю. Тим часом жителі Житомира вимушені купувати елементарне приладдя та матеріали за відверто завищеними цінами, котрі безсоромно накручують місцеві ділки.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here