Home Місто Картопляне лушпиння збільшує врожай

Картопляне лушпиння збільшує врожай

202

Тамара Білоус, 38 років, із села Тетерівка під Житомиром підживлює город добривом із лушпиння картоплі. Воно прискорює ріст коренів і сприяє цвітінню рослин. Завдяки калію ягоди дозрівають солодші.

— Живу під містом, взяти перегною ніде, — розповідає Тамара Білоус. — Нещодавно відкрила для себе добриво з картоплиння. Не прибираю його, а розкидаю по городу. За зиму пере­гниває, навесні ґрунт стає пухкий і родючий.

За зиму готує добриво. Висушує тонко обрізане лушпиння біля батареї або в духовці. При високій температурі сохне швидше й гинуть спори грибків.

— У духовку кладу на газету м’якою стороною вгору, щоб не прилипали, — продовжує. — Сухі шкірки перемелюю у блендері і складаю в сумочки з тканини. Щоб духовку не палити спеціально, висушую шкірки на верхній поличці, коли на нижній щось печу.

Добриво зберігає до весни. Підживлює огірки, капусту, гарбузи, малину, аґрус і плодові дерева. Сипле по 1 ч. л. у кожну ямку на городі.

— Важливо правильно вносити, — каже Тамара Білоус. — У смородини коренева система поверхнева, тому біля стовбура не можна підкопувати. Щоб не пошкодити молоді корінці, роблю рівчак глибиною 15 сантимет­рів за 30 сантиметрів від куща.

Викладає на дно намочені шкурки з картоплі й засипає. Так само підживлює суницю та городину.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here