Home Місто Біля Новоград-Волинського палає сміттєзвалище. ВІДЕО

Біля Новоград-Волинського палає сміттєзвалище. ВІДЕО

108

На Житомирщині неподалік Новоград-Волинського четвертий день горить сміттєзвалище. Від смороду потерпають мешканці сусідніх сіл, але краю біді не видно, йдеться в сюжеті ТСН.

Із зачиненими вікнами живуть мешканці села Гали, яке всього за два кілометри від сміттєзвалища. "Я встала, дивлюся – а тут дим страшний. Навіть у місті казали, що дим", – стверджує жителька села Людмила Луцко. "Вікна позакривали і дихати не могли. Думали, що нас підірвали", – додає інша селянка Валентина Колесник.
ВідеоНа Житомирщині четвертий день горить сміттєзвалище.

Сміттєзвалище зайнялося ще у понеділок через спеку – так вважають на полігоні, бо при +35 С загорівся метан, що виділяється у шарах сміття. "З того боку почалося самозаймання, і потихеньку почало воно горіти.  Воно горіло всередині, його не було видно, тільки вогник такий маленький, як цигарковий, а потім раз – і вирвало", – розповів керівник Новоград-Волинського полігону твердих побутових відходів Віктор Вортанюк.

Нині палають три гектари сміттєзвалища – третина його загальної площі. Протидіє вогню лише один загін рятувальників і одна пожежна машина, однак пожежники переконують, що цього достатньо. "Більше немає  сенсу тримати. Якщо буде необхідність, якщо будуть організовані під’їзди", – пояснив заступник начальника 10-ї державної пожежно-рятувальної частини Новоград-Волинська Андрій Наумець.

Вогнеборцям катастрофічно бракує води. З пожежної водойми її вибрали у перший день гасіння, бо ставок через посуху пересох. Нині по воду їдуть аж за 2,5 кілометри до найближчого озера, у цистерну вміщується 4 кубометри, цього об’єму рятувальникам вистачає на 7 хвилин роботи. Водовозів лиш два, за день кожен встигає зробити не більше 10 ходок, тож приборкати займання не вдається. Якщо на поверхні сміття сяк-так загасили, то на глибині 5 метрів воно досі тліє. "Треба постійний підвоз води: пролляли шар, зняли, пролляли, зняли. Таким чином здійснювати гасіння", – пояснює Андрій Наумець.

Чому рятувальники не викликали на підмогу, тепер з’ясовує поліція.

"Наразі тривають перевірки як обставин, так і тривалості гасіння самої пожежі", – пояснила заступник керівника відділу зв’язків з громадськістю  ГУНП у Житомирській області Ольга Номерчук. Скільки днів знадобиться на остаточну ліквідацію вогню, ні пожежники, ні працівники полігону наразі сказати не можуть.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here