Home Місто Археологи знайшли під Житомиром артефакти Трипілля

Археологи знайшли під Житомиром артефакти Трипілля

98

На околиці Житомира під час розкопок археологи знайшли артефакти в трипільському поселенні.

Про це у Facebook повідомляє Житомирський обласний краєзнавчий музей.

«На околиці Житомира, на живописному березі річки Тетерів, експедиція Інституту археології НАН України під керівництвом кандидата історичних наук Андрія Петраускаса розпочала дослідження пізньотрипільського поселення доби енеоліту – ранньобронзового віку», – йдеться у повідомленні.

За словами старшого наукового співробітника відділу досліджень музею Олександра Тарабукіна, під час розкопок вдалося натрапити на фрагменти глиняного посуду, прикрашені шнуровим орнаментом, крем’яний відщеп зі слідами обробки, кам’яну зернотерку та уламок, можливо, антропоморфної стели.

Окрім трипільських матеріалів на території поселення виявлені артефакти більш пізнього часу. Зокрема, це товарна пломба кінця ХІХ – початку ХХ століття. Там ії появу можна пояснити проходженням торговельного шляху, який з’єднував Житомир і Бердичів та інші території та населені пункти Південно-Західного краю Російської імперії, по якому провозили різноманітні товари.

Археологи також знайшли окремі артефакти Другої світової війни, а саме кулю, осколки, уламок бронзового паска з нарізкою, снаряд. Відомо, що у цій місцевості в 1943 році тривали кровопролитні бої.

«Отже, польовий сезон відкрито, чекаємо на нові відкриття і цікаві знахідки», – додав Тарабукін.

Джерело: Укрінформ

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here