Home Місто З початку року понад 22 тисячі жителів Житомирщини отримали «Доступні ліки»

З початку року понад 22 тисячі жителів Житомирщини отримали «Доступні ліки»

119

Жителі Житомирщини продовжують активно користуватись програмою «Доступні ліки», в якій перелік безкоштовних ліків розширили до 64 препаратів. Отоварити рецепти на отримання таких ліків або ж на придбання з частковою доплатою у майже 350 аптечних закладах області.

Жителі всіх районів та ОТГ на Житомирщині можуть скористатися програмою «Доступні ліки». Рецепти виписують лікарі для пацієнтів, а отоварити такі рецепти можна лише в тих аптеках, котрі мають позначку «Доступні ліки». В області станом на 19 лютого 2019 року із Національною службою здоров’я України по цій програмі співпрацює 340 аптечних закладів. Переглянути, де найближча аптека, що відпускає рецепти на «Доступні ліки» можна на сайті Міністерства охорони здоров’я України.

За повідомленням управління охорони здоров’я ОДА, з початку року до лікарів звернулись майже 23 тисячі пацієнтів, які отримали 49,3 тисячі рецептів на ліки від серцево-судинних захворювань, діабету ІІ типу та бронхіальної астми. У 2019 році в аптеках області отоварили понад 40 тисяч рецептів.

Нагадаємо, що в МОЗ затвердили оновлений реєстр ліків, до якого  увійшло 258 препаратів, з них 64 є безоплатними для пацієнтів, інші – з невеликою доплатою. Найдешевший препарат, що на 100% відшкодовує держава, коштує 4,76 грн, найдорожчий – 898,22 грн. Завдяки перегляду переліку препаратів програми, виробники знизили ціни на 37 торгових найменувань лікарських засобів. Найбільше зниження ціни на препарат сягнуло 45%.

Для лікування серцево-судинних захворювань у програмі є понад 200 препаратів, більше 40 з яких пацієнти можуть отримати безоплатно.  Для лікування діабету 2 типу – 42 препарати, з яких 9 є безоплатними. Від бронхіальної астми у програмі є 15 препаратів, 5 із яких пацієнт може отримати безоплатно.

Які діючі речовини входять до програми

Серцево-судинні захворювання:

Аміодарон (Amiodarone)

Амлодипін (Amlodipine)

Атенолол (Atenolol)

Верапаміл (Verapamil)

Гідрохлортіазид (Hydrochlorothiazide)

Спіронолактон (Spironolactone)

Фуросемід (Furosemide)

Дигоксин (Digoxin)

Еналаприл (Enalapril)

Ізосорбіду динітрат (Isosorbide dinitrate)

Карведілол (Carvedilol)

Клопідогрель (Clopidogrel)

Метопролол (Metoprolol)

Нітрогліцерин (Glyceryl trinitrate)

Симвастатин (Simvastatin)

Бісопролол (Bisoprolol)

Лозартан (Losartanum)

 

Бронхіальна астма:

 

Беклометазон (Beclometasone)

Будесонід (Budesonide)

Сальбутамол (Salbutamol)

 

Діабет ІІ типу:

 

Метформін (Metformin)

Гліклазид (Gliclazide)

Глібенкламід (Glibenclamidum)

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here