Home Події Житомирянин Альфред Федецький показав перший в Україні публічний кіносеанс

Житомирянин Альфред Федецький показав перший в Україні публічний кіносеанс

278

Альфред Федецький, який народився в Житомирі, 2 грудня 1896 року в Харківському оперному театрі, зараз приміщення обласної філармонії, показав перший в Україні публічний кіносеанс.

Після вистави "Севільській цирульник" у залі на тисячу місць на заднику сцени повісили біле полотно шириною 12 аршинів – приблизно 8,5 м, висотою 10 аршинів – 7,1 м. Для порівняння, звичайний екран сучасного харківського кінотеатру має розмір 10 м на 5,4 м. Глядачам продемонстрували півгодинну програму. Це були 2-3 хвилині документальні кіносюжети з життя міста. Сеанс завершився бурхливими оваціями, пише Gazeta.ua.

Автор фільмів Альфред Федецький показав: перенесення ікони Озерянської Божої Матері зі станції Куряж до Харкова по вул. Єкатеринославській, теперішня Полтавський Шлях, джигітування козаків 1-го Оренбурзького козацького полку. Ще одна картина називалась "Вид Харківського вокзалу в момент відходу поїзда з начальством, яке знаходиться на платформі".

Про ще одну стрічку Федецького газета "Южный край" писала ще до прем’єри: "30 вересня 1896 року художник-фотограф зняв кілька сцен народного гуляння на Кінній площі, правда, з великими труднощами, бо вітер не дозволяв твердо встановити апарат". Це була перша кінозйомка в Російській імперії. Кінна площа зараз називається Майдан Захисників України.

Альфред Федецький був за походженням поляком. Родина якийсь час жила у Варшаві, а потім повернулася в Україну. Оселилися в Києві. Альфред з дитинства захоплювався фотографією. Батьки направили його на навчання у Фотографічний інститут при Віденській академії мистецтв. На ім’я харківського губернатора написав прохання про дозвіл відкрити в місті власне фотоательє. Через 3 місяці отримав дозвіл.

"Федецький А.К. – фотограф Її Імператорської Величності повернувся з-за закордонної поїздки, де отримав навички кінематографічної зйомки (120 знімків протягом 1 секунди)" – стежила за кожною новиною митця місцева преса.

Федецький мав безліч міжнародних нагород як фотохудожник. Знімав пейзажі, масові заходи, портрети, зокрема знаменитостей – композитора Петра Чайковського, театралів Марії Заньковецької, Марка Кропивницького, сім’ю імператора Олександра ІІІ та його наступника Миколи ІІ.

З кінематографом Федецький ознайомився на Міжнародному конгресі фотографів у французькому Ліоні 1895-го. Саме того року відбувся перший в історії кіносеанс братів Люм’єр на бульварі Капуцинок у Парижі.

Свої фільми Альфред Федецький демонстрував у Варшаві, Києві, відправляв плівки у Францію. До нашого часу жодна не збереглася.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here