Home Події За останні 10 років на Житомирщині на 20% поменшало бібліотечних читачів

За останні 10 років на Житомирщині на 20% поменшало бібліотечних читачів

106

Сьогодні шанувальники книги відзначають Всеукраїнський день бібліотек. Споконвічно ці книжкові скарбниці слугували для людини джерелом інформації, місцем спілкування та творчого розвитку. 

Перші бібліотеки в Київській Русі почали відкриватися при церквах і монастирях після введення в 988 році християнства. Найбільшою і найбагатшою на той час була бібліотека Софії Київської, заснована у 1037 році Ярославом Мудрим. 
 
На Житомирщині найпершою в області та найстарішою в Україні вважається обласна універсальна наукова бібліотека ім. Ольжича. Вона була відкрита 10 квітня 1866 року в місті Житомирі як публічна бібліотека майже одночасно з Київською і Кам’янець-Подільською.
 
На сучасному етапі,  коли впроваджуються інформаційні технології та є вільний доступ до Інтернету, щорічно зменшується не лише кількість відвідувачів бібліотек, а й загальна чисельність самих установ. За даними Головного управління статистики в Житомирській області, якщо у 2000 році в області налічувалось 1083 масові та універсальні бібліотеки, то у минулому році – 935. 
 
Якщо порівняти чисельність відвідувачів, то у минулому році до бібліотек звернулось  близько  півмільйона людей і за рік кількість читачів зменшилась на 1,3%, а за останні 10 років – майже на 21%.
 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here