Home Події Українці святкують розлучення, як весілля

Українці святкують розлучення, як весілля

208

Мода святкувати розлучення, здається, добралась і до України. В інтернеті з’явились оголошення, які пропонують відсвяткувати кінець шлюбу, як весілля: з тортом, співами і конкурсами.

За кілька сотень доларів можна незабутньо розпрощатись з подружнім життям, відгризти голову колишнього чоловіка чи жінки і "відірватися" у спа-салоні чи разом зі стриптизеркою.  

З презервативами і туалетним папером по місту

"По суті, розлучення – це та ж весілля, тільки навпаки. Для нас з тепер вже колишньою дружиною це свято! Так чому б його не відзначити?", – ділиться своїми думками мешканець Дніпропетровська Олексій Надіон.

Разом з тепер вже колишньою дружиною Анжелою він влаштував справжнє гуляння з приводу початку самотнього життя.

"Коли за тиждень до розлучення я прийшов в загс замовляти урочистий зал, на мене подивилися, як на ненормального. На урочистому розірванні шлюбу були присутні і свідки, і музиканти, і усміхнені гості. Наш розвідний кортеж був прикрашений туалетним папером і презервативами, весільний букет з червоних троянд і сушеної вобли був обгорнутий в газету, а замість традиційних хліба-солі-шампанського в самотнє життя ми вступали з пивом. До речі, коли я виходив із загсу, друзі почали обсипати мене не цукерками і зерном, а пельменями. Букет з воблою був кинутий нареченим, які стояли біля РАГСу. Сподіваюся, та наречена, яка його зловила, на нас не ображається", – розповів Олексій подробиці "весілля навпаки" газеті "Факти".

Далі екс-дружина і чоловік спиляли на мості закоханих замок, який раніше повісити і побили весільний сервіз.

Британка Фей Міллер робить торти для пар, які розлучаються. Її марципанові фігурки можуть "вбивати" один одного, відривати "колишнім" голови тощо… Тут і далі – торти від Фей Міллер

Така поведінка людей після розлучення психологів не дивує. Адже розірвання шлюбу є найбільшим стресом для людини після смерті близької людини. І таке символічне поривання з минулим допомагає побороти стрес.

Тим не менш, на святкування розлучення здатні люди з високим рівнем культури спілкування, вважає психолог Людмила Шамрай.

"Такі люди, поважаючи одне одного та почуття одне одного, вирішують розстатися гарно. Розлучення – це, звісно, психологічна травма. Але розлучаючись таким чином, люди створюють собі фундамент для наступних, більш гармонійних стосунків", цитує експертаРадіо Свобода.

Людмила розповідає, що святкування розлучення є позитивним моментом, особливо, якщо у родині є діти, для яких важливо бачити, що між батьками зберігаються дружні відносини. У такої подружньої пари навіть є шанси на відновлення стосунків, вважає психолог.

 

Не нове свято

Для світу практика святкування розлучень не нова. Два роки тому такі вечірки почали проводити в Японії. Вони не є новинкою у США, Європі і деяких арабських країнах.  

Юлія Ятель очолює агенцію, що надає послуги святкування розлучення в Україні.

Розповідає, що у них все почалося з пропозиції клієнта: "Він запитав, чи організовуємо ми розлучення. Ми сказали: "Без проблем!" Тому що насправді є люди, для яких розлучення – це свято".

Така вечірка, розповідає Юлія, коштуватиме від 3 тисяч гривень, в залежності від кількості гостей, місця проведення тощо. Серед особливостей свята є, наприклад, конкурс на позицію нового чоловіка або дружини.

"Бездомний, щойно розлучений. Працюватиму за їжу" 

Можна навіть замовити торт, дуже схожий на весільний, з тією різницею, що фігурки наречених дивляться в різні сторони або б’ються.

"В Україні розлучення колишнє подружжя відзначає, як правило, не окремо, а разом, – розповідає Євгенія Загоруй з одного київських агентств. – За принципом "дружно зійшлися – дружно розійшлися". Сценаріїв безліч, але об’єднує їх одне – демонстративний стьоб над символами вічної любові. Тому що сміх допомагає забути про те, що любов пішла і треба починати нове життя".

За словами Загоруй, українські пари влаштовують ритуальні спалення весільної сукні, розрізання весільної краватки, поїдання марципанових фігурок, що символізують жениха і наречену.

"Причому жених відкушує голову фігурці нареченої, а наречена – фігурці нареченого. Кільця можна переплавити у звичайні прикраси або змінити розмір для носіння на іншому пальці. Буває, виготовляють гробики для кілець, закопуючи їх у землю. Знаю пару, в якій обоє привели на розлучення своїх коханців. І коли всі кричали "Гірко!", цілувалися з ними", – розповіла організатор вечірок для розлучених.

 

Щоправда, нова традиція не отримала схвалення церкви. Магістр з теології священик Роман Лаба вважає, що долучитись до такої вечірки – означає брати участь у гріху іншої особи.

"Як би людина не вдавала, що вона є щасливою, такі події на все життя залишають певні відбитки", – каже він.

Менше розлучень

А між тим, українці помітно менше розлучаються. Про це свідчать статистичні дані Міністерства юстиції. 2010 рік став взагалі рекордним за цим показником: торік зареєструвало 126 тисяч пар, що майже на 14% менше, ніж у 2009 році, та майже на 25% менше, ніж у 2008 році.

При цьому показники 2010 року продовжили багаторічну тенденцію щодо поступового зменшення кількості розірваних шлюбів у країні.

 

Разом з тим, кількість шлюбів серед українців традиційно перевищує кількість розлучень у 2-4 рази. Зокрема, протягом 2010 року в Україні було зареєстровано понад 300 тисяч шлюбів, що в середньому перевищило кількість зареєстрованих розлучень майже у 2,5 рази.

Найкраще співвідношення кількості укладених до кількості розірваних шлюбів було традиційно зафіксовано в Закарпатській області. Так, у 2010 році на кожне розлучення в регіоні припадало чотири шлюби.

 

У 2010 році високе співвідношення кількості укладених шлюбів до кількості розірваних було також зафіксоване у Рівненській, Волинській та Львівській областях, де на кожні 3,5 шлюби припадало одне розлучення, у Тернопільській та Івано-Франківській областях – на кожні 3 шлюби одне розлучення, у Чернівецькій області та м. Києві – на кожні 2,7 шлюби одне розлучення, в Одеській області – 2,5 шлюби на одне розлучення.

 

У решті регіонів одне розлучення у 2010 році припадало в середньому на кожні 2 шлюби.

 Фігурки Міллер готові повбивати один одного
 "Викиньте сміття!"

За матеріалами газети ФактиРадіо Свобода, УП.Життя

Усі фото з etoday

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here