Home Події У приміщенні ”Жовтня” житомиряни зможуть оглянути виставку вишитих картин на актуальні теми...

У приміщенні \”Жовтня\” житомиряни зможуть оглянути виставку вишитих картин на актуальні теми сьогодення

115

 30 вересня 2019 о 12-00 у Житомирі у кінотеатрі "Жовтень"(майдан Сергія Корольова, 14), розпочнеться виставковий проект "Боже На: Життя і творчість Божени Чагарової". Проект присвячений мисткині, яку ще відкриватимуть і ґрунтовно осмислюватимуть куратори, мистецтвознавці і арт-критики в Україні та поза її межами.

 
Божена творить на перетині арт-терапії та соціальної критики, використовуючи традиційну техніку народних майстринь — вишивання. Кожний твір є фактично відображенням мислення мисткині, в якому самобутньо поєднуються фрагменти з різноманітних публіцистичних і літературних текстів із філософськими уявленнями авторки.
 
Вишивка, водночас і як результат інтелектуальної праці художниці, і як терапевтична практика, пов’язана із хворобою Божени (параноїдальною шизофренією) — цей виставковий проект, окрім іншого, показує, як психічний розлад стає медіатором творчого процесу у житті окремої мисткині, підносячи питання інклюзивності мистецької сфери України загалом.
 
Окремий акцент експозиції — спроба осмислити ізольованість позиції художниці в інформаційному просторі та в повсякденні, а також мистецтвознавчі труднощі при визначенні її творчості.
 
Роботи, що вперше демонструються на рідній для художниці Житомирщині, не лише підважують усталені уявлення про мистецтво, а й спонукають глядачів до критичного осмислення сучасної України.
Виставка включає роботи із серій «Шекспір» та «Пинчук». В її рамках також буде представлена документальна стрічка «Боже На», режисеркою якої є художниця Аліна Максименко.
 
Виставка пройде з 30 вересня по 12 жовтня у кінотеатрі "Жовтень" (м. Житомир, майдан Сергія Корольова, 14). Вхід вільний.
 
ПРО МИСТКИНЮ
Божена Чагарова народилась 29 грудня 1983 року в селі Вчорайше на Житомирщині, у якому проживає з мамою та батьком досі. Закінчила школу зі срібною медаллю. Під час шкільних років Божені діагностували параноїдну шизофренію. Лікувалася в Житомирській обласній психіатричній лікарні, де курс арт-терапії (терапія зайнятістю) мав позитивні наслідки для стану її здоров’я. Перша виставка робіт Божени Чагарової "Україна: Апогей сюрреалізму" відбулась у арт-центрі "Я Галерея" у 2018 році.


Організатори:
ГО “Житомир, зроби голосніше!”
 
Партнери проекту: Управління культури та туризму житомирської ОДА
Арт-центр Павла Гудімова Я Галерея.
 
Проект реалізовано за підтримки Українського культурного фонду 
 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here