Home Події Один із 16-ти храмів, зведених за часів Київської Русі в Україні,...

Один із 16-ти храмів, зведених за часів Київської Русі в Україні, зберігся на Житомирщині

727
Краєзнавець Олександр Михайлик підготував видання «Старовинні храми міст і містечок Житомирщини».  Всю інформацію збирав самостійно з жовтня 2017 року по квітень 2019-го – працював у архівах, спілкувався з місцевими жителями чи співробітниками музеїв, користувався інтернет-джерелами, використовував довідкову літературу.

Видання альбомне,  у ньому розповідається про 44 існуючі об’єкти і 31 втрачений храм. Книга cкладається із кількох частин – православні храми, католицькі та лютеранські храми, синагоги.   

Завдяки  книзі «Старовинні храми міст і містечок Житомирщини» Олександра Михайлика вдалося уточнити, систематизувати, а подекуди навіть виправити інформацію, яка була помилковою чи неточною. Також встановили історичні назви, які давалися першочергово.

Найдавнішими пам’ятками Житомирської області вважаються Свято-Василівська церква в Овручі, Миколаївська церква в Олевську. 

Читайте також: Олександр Михайлик підготував книгу про «Старовинні храми міст і містечок Житомирщини»

 Зокрема, Свято-Василівський собор у Овручі було споруджено близько 1190 року князем Рюриком Ростиславовичем. Він постав на місці дерев’яної церкви, побудованої 997 року князем Володимиром.

Ймовірним архітектором храму називають давньоруського зодчого Петра Милоніга. Церква була частиною палацового комплексу князя, а баня – позолочена. Храм було пошкоджено у 1240 році, а також у 1321-му. На її місці будували кілька церков та каплицю. У 1907-1909 роках церкву вдалося відбудувати, по цеглинах збираючи залишки північної стіни. Така практика була застосована вперше, до цього вдався архітектор Олексій Щусєв. Відбудовану церкву освятили в 1911 році.

На церемонії був присутній імператор Микола ІІ. У соборі збереглися фрагменти фресок 12 століття.

Свято-Василівський храм – один із 16 храмів, зведених за Руської доби, що збереглися в Україні.

Юлія ДЕМУСЬ

Фото Віталій Юшкевич

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here