Home Події На Житомирщині пройде 25 фестиваль «Лесині джерела»

На Житомирщині пройде 25 фестиваль «Лесині джерела»

191

 «Міжнародному святу літератури і мистецтва «Лесині джерела» виповнюється 25 років. Ми прагнемо, щоб до заходів долучилось якнайбільше людей», – сказав начальник управління культури і туризму Юрій Градовський. Він назвав фестиваль одним із найголовніших свят області і зазначив, що його проведення має бути на високому рівні, – передає сайт облдержадміністрації.

Організатор та засновник свята Микола Мартинюк підкреслив, що метою фестивалю, який пройде 22-24 серпня, є пропагування серед різних верств населення творчості Лесі Українки, дослідження її літературної спадщини та творчості найближчого її оточення.

Організатори також мають на меті популяризацію автентичного українського народного пісенного та декоративного мистецтва, збереження і розвиток національних традицій. На фестиваль буде запрошено близько тридцяти народних колективів Житомирської області, які виступатимуть на спеціально змонтованих майданчиках по всьому місту.

У рамках свята пройде всеукраїнський поетичний вернісаж, конкурс читців імені Лесі Українки, виставка театру за творами видатної поетеси, книжкова виставка, виставка-продаж виробів майстрів декоративно-ужиткового мистецтва.

Довідково: свято літератури і мистецтва „Лесині джерела” було започатковане як літературні читання і масові гуляння. У 1990 році воно набуло статусу всеукраїнського свята, а з 1994-го – міжнародного.

По своїй структурі свято має два напрямки: літературно-мистецький (проведення літературно-наукових конференцій, літературних зустрічей у літературно-меморіальному музеї Лесі Українки, театральних вистав та літературно-мистецьких заходів) та фольклорно-етнографічний (виступи творчих аматорських колективів, виставки робіт майстрів декоративно-ужиткового мистецтва з усіх регіонів України, згодом – ближнього та далекого зарубіжжя). Загалом, за роки існування свята його учасниками було близько 600 творчих аматорських колективів та більше 1000 майстрів. Торік на святі побувало майже 50 тисяч гостей.


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here