Home Події ”Мандрівки Житомирщиною”: туристичний маршрут Тетерівської ОТГ. ФОТО

\”Мандрівки Житомирщиною\”: туристичний маршрут Тетерівської ОТГ. ФОТО

155

 Десятки тисяч житомирян та мешканців Києва кожні вихідні шукають цікаві маршрути для невеликих турів вихідного дня. Зелені садиби, екскурсії містами та до цікавих сільських колоритних атракцій, стають популярними маршрутами для таких мандрівників.

Скільки коштів залишать ці туристи в місцевих громадах можна лише здогадуватись, але якщо порахувати лише витрати на дорогу, харчування та екскурсії, то це будуть мільйони гривень.

Тетерівська громада Житомирської області має значний туристичний потенціал, який має всі перспективи стати місцем для розваг та відпочинку десятків тисяч туристів із великих міст регіону.

Десятки років цей потенціал не мав належної уваги від держави тому туристи тут бували не часто. І громада, після об’єднання зіштовхнулась з проблемою – як використати потенціал та де для цього взяти ресурс?

«Об’єднавшись у громаду ми отримали можливість розвивати території та шукати додаткових джерел наповнення бюджету. Школи, дитячі садки, ФАПи та дороги це першочергові об’єкти для інвестицій, адже без них важко говорити про розвиток, але сьогодні варто думати про створення нових робочих місць, залучення інвестицій та туристів», – ділиться Валентина Ільницька, голова Тетерівської сільської ради.

Фахівці громади розпочали роботу із розвитку туристичного потенціалу шляхом створення нових туристичних маршрутів та популяризації наявних цікавих об’єктів.

У 2017 та 2018 роках разом із фахівцями Житомирського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного Програмою «U-LEAD з Європою» та Мінрегіоном України громада напрацювала туристичний маршрут, який поєднав всі туристичні принади громади у дводенну поїздку.

«Перший день ми починаємо з Корчацького костелу, від якого ми їдемо до палацу Терещенків у Денишах. Далі Тригірський монастир, гранітний кар’єр та Дуб Патріарх. Ці місця мають надихнути мандрівників та показати силу людського духу і природи. Завершуємо перший день на скеледромі. Ночівля на базі відпочинку на березі Тетерева», – ділиться Валентина Дверник, начальник управління культури та туризму Тетерівської сільської ради.

На другий день група туристів катається на сапсерфах, практикує скандинавську ходу та пообідавши гриль меню грає у страйкбол. Активний відпочинок у поєднанні з пізнанням історії та природи створює чудову атмосферу для відпочинку від міських буднів.

Чудова природа, зручні місця для кемпінгу, риболовлі та спорту, неймовірні пам’ятки архітектури, історії, релігії, а також нові й креативні події, які ініціює громада, привертають дедалі більшу увагу туристів. 

Після розробки такого туристичного туру, громада взялась створення цікавих подій для туристів. І ось вже другий рік поспіль на березі Тетерева у селі Перлявка відбувається Fish Food Fest, фестиваль риби.

«Це і є подієвий туризм, коли люди з околиць з’їжджаються до місця фестивалю і цілий день проводять на лоні природи та спілкування. Концерт, можливість смачно поїсти, виграти або впіймати рибу та провести гарно вихідний день – це означає залишити частину коштів у бюджет місцевої громади», – наголошує Георгій Федорук, радник з регіонального розвитку Житомирського Центру.

Цього року II Fish Food Fest зібрав декілька сотень учасників із різних куточків регіону. Місцеві підприємці запропонували гастротуристам різні страви з риби та м’яса, любителі активних розваг мали змогу спробувати себе не сапсерфах та різних човнах та водних мотоциклах. Дитяча програма та кулінарні шоу довершили контент фестивалю.

Такі події дозволяють широко висвітлити туристичні принади громади та створити умови для монетизації туризму, адже до організації атракцій фестивалю були залучені місцеві підприємці, які сплачують податки до бюджету громади.

Формування туристичної інфраструктури – коштовна справа, але системність роботи у цьому напрямку дозволяє активізувати населення та залучити розрізненні ресурси для вирішення конкретних завдань у цьому напрямку. Сьогодні Тетерівська громада рухається шляхом розвитку туризму, залученню активних підприємців до формування інфраструктури, а також інформування перспективних туристів про чудові місця та події, які варто відвідати.
   
 
 
 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here