Home Кримінал У Новограді-Волинському районі поліцейські зафіксували майже 600 фактів родинного насильства

У Новограді-Волинському районі поліцейські зафіксували майже 600 фактів родинного насильства

129

Упродовж року до місцевого відділу поліції звернулося близько 600 осіб, які потерпають від домашнього насилля. У кожному 6 випадку сімейні дебошири притягувались до відповідальності повторно.

Днями надійшо повідомлення від 42-річного звягельчанина про насильництво щодо нього та матері зі сторони 66-річного батька. Поліцейські групи реагуванн, прибувши на місце, з’ясували, що заявник – людина з обмеженими фізичними можливостями, а тому чинити опір, практично, не може. Його батько постійно зловживає спиртним та на цьому грунті конфліктує з родиною: часто не дає синові їсти або погрожує фізичною розправою.

Мати також потерпає від агресивного чоловіка, який уже близько 10 років зловживає спиртним і постійно шукає приводів для сварок у родині. Поліцейські, які уже не вперше спілкуються з чоловіком, вгамували його та для притягнення до відповідальності оформили адміністративні матеріали за ознаками правопорушення, передбаченого статтею 173-2 (Вчинення домашнього насильства ) Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Санкція статті передбачає накладення штрафу від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від тридцяти до сорока годин, або адміністративний арешт на строк до семи діб. Ті самі дії, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за одне з порушень, передбачених частиною першою цієї статті тягнуть за собою накладення штрафу від двадцяти до сорока неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від сорока до шістдесяти годин, або адміністративний арешт на строк до п’ятнадцяти діб.

Водночас, як повідомив заступник начальника Новоград-Волинського відділу поліції Олександр Вовченко, відповідно до норм Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» незабаром уже не жертва, а сімейний насильник шукатиме собі притулок.

Згідно із нововведеннями, поліцейський, який прибуває на виклик про вчинення домашнього насильства, зможе складати терміновий заборонний припис.

Це означає, що незалежно від права власності на житло Закон діятиме в інтересах потерпілої сторони. І тоді кривднику потрібно шукати місце, де він перебуватиме на час дії припису. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here