Home Кримінал На Житомирщині збільшується кількість утоплеників

На Житомирщині збільшується кількість утоплеників

196

Минулого року на Житомирщині водяна стихія забрала життя 95 громадян, з них 9 дітей. Вже цього року жертвами води стали 44 особи, серед них 5 дітей! У травні та за три тижні червня на ставках та річках області загинуло 28 людей. У суботу, 4 червня, на міському пляжі в м. Бердичеві втопився 6–річний хлопчик. На пляж дитина пішла разом з батьками. 25 хвилин медики боролись за життя маленької людини, та марно… На березі водойми було повно людей, та жоден не помітив ні криків про допомогу, ні тривожних борсань у воді. Прикро, адже рятувальники знаходились зовсім поруч. Ще одна трагедія сталась у Коростишівському районі, де у копанці загинув 5–річний хлочик. У понеділок, 13 червня, в с. Ліщині Житомирського району втопився 22-річний юнак. А наступного дня вже в обласному центрі у р. Тетереві втопився 67–літній дідусь.

І не тільки відпочиваючі на водоймах стають мимовільними жертами. Декого до води заманює бажання порибалити. Надія на вдалу риболовлю мало не завела на той світ 37–річного жителя Овруцького району. 12 червня, перебуваючи серед водойми, він перекинувся у воду з саморобного надувного човна. На щастя, односельці вчасно помітили невдаху і витягли його на сушу.

Вода забирає, як правило, життя у тих, хто проявляє безпечність та легковажність, нехтуючи елементарними заходами безпеки. Основними причинами утоплень традиційно залишаються купання людей у нетверезому стані, порушення правил поведінки на воді, невміння плавати та безконтрольність з боку батьків. 

Допомога потопаючому. Насамперед у нього необхідно видалити воду з органів дихання. Для цього потерпілого кладуть на живіт, так, щоб голова і груди звисали (комусь на коліна, або на якийсь валик з одягу), надавлюють на спину, щоб вода витікала з легенів. Коли вода з легенів видалена, треба повернути потерпілого на спину і зробити штучне дихання. Потім його кладуть на суху підстилку і розтирають тіло цупким рушником. Коли потерпілий опритомніє, треба дати йому гарячого чаю або кави і відправити до лікаря.

Штучне дихання застосовують, якщо хворий у непритомному стані або у нього ослаблене чи зовсім відсутнє дихання. Його треба починати робити негайно і продовжувати до появи у потерпілого самостійного дихання чи прибуття лікаря. Штучне дихання роблять на свіжому повітрі, звільнивши хворого від одягу, що заважає вільно дихати, прочистити при потребі ніс та рот і покласти на землю обличчям догори, під спину слід покласти валик з одягу чи ковдри.

Є кілька методів штучного дихання. Якщо у потерпілого пошкоджені ребра, руки, плечі, що виключає доторкання до тулуба, тоді застосовують метод штучного дихання через рот або ніс хворого. При цьому той, хто надає допомогу, робить глибокий вдих і сильно вдуває повітря в ніс або рот потерпілого. Між ротом потерпілого і рятівника прокладають марлю, бинт або чисту полотнину, можна також вдувати повітря через трубку. Видих у хворого відбувається внаслідок пасивного скорочення легенів. Якщо вдихають повітря в рот, то одночасно затискають ніс хворого, і навпаки. Таких вдувань необхідно зробити 16-20 за одну хвилину.

Одночасно із штучним вдуванням повітря, якщо немає пошкоджень тулуба, необхідно проводити масаж серця хворого: короткими поштовхами із зусиллям натискають обома руками (покладеними одна на одну) на нижній край грудини не менш як 50 разів на одну хвилину.


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here