Home Кримінал Брейвік на суді заявив, що готовий знову вбивати

Брейвік на суді заявив, що готовий знову вбивати

120
Норвезький терорист Андерс Берінг Брейвік, обвинувачений у вбивстві 77 осіб, 17 квітня виступив на суді. В ході свого виступу він заявив, що повторив би свій вчинок, якби йому випала така можливість. "Так, я б зробив це знову, якби міг", – цитує Брейвіка Agence France-Presse.
 
Незважаючи на те, що норвезьке телебачення веде трансляцію з процесу над терористом, суд заборонив показувати мову терориста та виступи свідків захисту, пише Gazeta.ua.
 
Як додає Sky News, Брейвік зазначив, що його вчинки були продиктовані "міркуваннями добра, а не зла". Крім того, терорист заявив, що йому "вдалося здійснити саму витончену і саму видовищну політичну акцію в Європі з часів Другої світової війни", повідомляє Reuters.
 
На виступ Андерсу Брейвіку було відведено півгодини. Звинувачений заявив, що спочатку мав намір прочитати промову у 25 машинописних сторінок, проте був змушений скоротити її до 13. Тим не менш у відведений час терорист не вклався. Коли суддя перервав його, Брейвік заявив, що йому залишилося прочитати ще п’ять сторінок. Адвокати наполягатимуть, щоб їх підзахисному дозволили це зробити.
 
Перед тим, як його виступ було перервано, підсудний встиг заявити, що вважав би найвищою честю можливість "померти за свій народ" або провести залишок своїх днів у в’язниці.
 
Суд над Брейвіком почався в понеділок, 16 квітня. Як очікується, слухання триватимуть десять тижнів. В ході процесу суду належить встановити, чи може терорист вважатися осудним. Дві психіатричні експертизи, представлені суду, прийшли до різних висновків щодо цього.

Сам Андерс Брейвік зізнався в тому, що 22 липня 2011 підірвав бомбу в урядовому кварталі в Осло, а потім влаштував стрілянину в молодіжному таборі на острові Утойя. В результаті вибуху загинули вісім осіб. На Утойї від рук Брейвіка загинули 69 підлітків. Близько 150 людей отримали поранення. При цьому Брейвік відмовився визнати звинувачення в тероризмі, заявивши, що його дії були необхідні, щоб привернути увагу до ісламізації Європи. 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here