Home Гроші З березня українців змусять відкладати на додаткову пенсію

З березня українців змусять відкладати на додаткову пенсію

311

Запуск в Україні другого рівня пенсійної системи, передбачає обов’язкові накопичення внесків всіх працюючих громадян, може стартувати вже в березні 2020 року.

Про це повідомляють «Факты и комментарии».

Головний ініціатор цієї програми – президент України Володимир Зеленський. Суть програми у тому, що кожен житель країни, який працює, має поповнювати особистий рахунок. Накопичення до пенсії буде обов’язковим зобов’язанням.

«Ми намагаємося знайти джерело і ресурс для того, щоб запустити у власність кожної людини його особисті накопичення. При цьому хочемо надати йому систему, при якій буде фактично обов’язкове накопичення до пенсії, коли людина відкладає на пенсію стільки, скільки хоче сама, може бути і 0%, а роботодавець за свій рахунок доповідає по формулі «скільки відкладає людина + 1% від зарплати», – сказала голова парламентського комітету з питань соцполітики Галина Третьякова.

Вона також розповіла і про підвищення пенсійного віку.

Робити це, на думку експерта, необхідно дуже плавно – хоча б на 1 місяць щороку. Почати цей процес Третьякова пропонує з 2023 або 2025 року.

Без підвищення пенсійного віку, вважає нардеп, більш молоде покоління зіштовхнеться з тим, що у них ситуація з пенсіями буде ще гірше, ніж вона спостерігається зараз у їхніх батьків.

В Україні продовжує діяти пенсійна реформа щодо збільшення пенсійного віку для жінок з 55 до 60 років. Її запустили в 2011 році – щороку вік для виходу жінок на пенсію збільшувався на півроку. У 2021 року жінки будуть виходити на пенсію в 60 років. Крім того, з 2018 року почала працювати реформа щодо збільшення обов’язкового страхового стажу для виходу на пенсію в 60, 63 і 65 років. Закінчиться ця реформа в 2028 році.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here