Home Гроші Цукру в цьому році буде аж забагато

Цукру в цьому році буде аж забагато

176

Україна чекає рекордний урожай цукру, на 40% більше торішнього.

Як пише видання "Дело" з посилання на міністра аграрної політики і продовольства Миколи Присяжнюка цьому році виробництво бурякового цукру в Україні зросте до 2,2 млн. тонн з 1,55 млн у 2010-му.
 
Це відбудеться завдяки суттєвому розширенню посівних площ під цукровим буряком.
 
"Цього року буде хороший урожай буряків. Ми зробимо 2,2 млн. тонн цукру. Внутрішнє споживання у нас коливається від 1,9 млн. до 2 млн. тонн, тобто в нас буде та кількість продукту, яку ми зобов’язані експортувати", – сказав міністр.
 
Однак, як зазначає видання, це не привід для радості: аграріям цей рекорд загрожує обвалом цін, а внутрішньому ринку – затоваренням.
 
У 2010 році в країну з-за дефіциту 0,3-0,5 млн. тонн було імпортовано рекордні обсяги – більше 300 тис. тонн цукру і сирцю. Втім, поточний сезон стане першим після цукрової кризи, коли виробництво цукру в нашій країні буде істотно вище необхідного.
 
Згідно зобов’язань перед СОТ Україні необхідно імпортувати певну кількість цукру-сирцю.
 
А тому переробникам знову може загрожувати обвал цін і затоварення. Уникнути цього, як пише видання, можна, налагодивши поставки зайвого цукру на російський ринок. Але переговори між країнами поки в цьому питанні не спостерігається.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here