Home Гроші Суд заборонив газзбутам виставляти рахунки за газ, Житомиргаз Збут готує апеляцію

Суд заборонив газзбутам виставляти рахунки за газ, Житомиргаз Збут готує апеляцію

391

Виставляти рахунки та будь-які документи побутовим споживачам про оплату за природний газ, спожитий до січня 2021 року включно, заборонив суд 16 газзбутам, серед яких і ТОВ "Житомиргаз Збут".

Таке рішення прийняв 8 лютого Окружний адміністративний суд у справі №640/2658/21 за позовом НАК "Навтогаз України".

Також суд заборонив НКРЕКП видавати ліцензії на постачання природного газу низці газзбутовим організаціям, серед яких і ТОВ "Житомир-Газзбут".

У "Нафтогазі" вважають, що обласні газзбутові органзації для уникнення сплати боргу (23,3 млрд грн) перед оптовим постачальником (НАК "Навтогазом" – ред) створили нові юрособи, які у лютому 2021 року незаконно отримали ліцензії на постачання газу.

До прикладу, ТОВ "Житомиргаз Збут" і "Житомир-Газзбут", мають одне і те ж місцезнаходження, види діяльності та керівників. Аналогічні газзбути-дублери створили по всій Україні. У "Нафтогазі" переконані, що це спроба виведення дебіторської заборгованості і унеможливлення розрахунків за газ.

Позивач переконаний, що наявність заборгованості обласних газзбутів є порушенням ліцензійних умов. Відповідно, НКРЕКП не мала підстав видавати ліцензії новим газзбутам, що зареєстровані за тими ж адремами і мають тих же керівників. Суд цю вимогу прийняв.

Разом із тим у ТОВ «Житомиргаз Збут» повідомили, що оскаржуватимуть дану ухвалу.

"Для того, щоб виконувати свої обов’язки постачальник природного газу має здійснювати своєчасну оплату за придбаний ресурс, сплачувати обов’язкові податки та збори до державного бюджету, платити своїм працівникам заробітну плату. Тож важливою умовою безперервного постачання газу і надання якісних послуг споживачам є своєчасні розрахунки споживачів за спожите блакитне паливо.

Обмежуючи постачальників у праві виставляти платіжні документи за спожитий газ, суд впливає на стабільність постачання газу побутовим споживачам", – повідомили в "Житомиргаз Збут".

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here