Home Гроші Субсидію можна оформити на осіб, які фактично проживають, а не на всіх...

Субсидію можна оформити на осіб, які фактично проживають, а не на всіх зареєстрованих

298

З 1 травня 2018 року діє нова програма житлових субсидій, яка є перш за все соціально справедливою та більш адресною. Зміни направлені на те, щоб всі ті, хто справді потребує субсидії – її отримали. Право оформити субсидію не на всіх зареєстрованих, а на фактично проживаючих в помешканні осіб, – залишилося.

Преважна більшість громадян, які отримують субсидії і не мають щойно куплених предметів розкоші, нових автомобілів, або у складі сімей яких немає працездатних осіб, що декларують нульові ставки доходу, – як і раніше отримають державну допомогу в автоматичному режимі і без необхідності звертатися до органів соціального захисту. Проте, якщо ви отримуєте субсидію на фактично проживаючих осіб, до органів соцзахисту потрібно звернутися повторно із заявою та Декларацією про доходи.

Право оформити субсидію не на всіх зареєстрованих, а фактично проживаючих в помешканні осіб, з 1 травня 2018 року збереглося. Держава йде назустріч родинам, в яких прописані повнолітні діти, але вже багато років не проживають з батьками, і пропонує доходи тих, хто прописаний, але фактично не проживає у помешканні, не враховувати під час розрахунку розміру субсидії.

У такому випадку мешканець квартири при оформленні субсидії, в Декларації про доходи у розділі «склад сім’ї», повинен вказати родичів, котрі зареєстровані, але не живуть з отримувачем субсидії. Зокрема, треба вказати: «зареєстровані, але не проживають».

Якщо, для прикладу, в помешканні прописана повнолітня одружена донька, то в Декларації, у розділі II, потрібно відобразити і її сім’ю також – чоловіка та дітей, навіть якщо вони прописані за іншою адресою.

Разом із Декларацією треба подати Заяву з проханням розглянути на Комісії питання про нарахування субсидій на фактичну кількість людей, які мешкають у квартирі, підкресливши відповідні слова. А також обов’язково надати документ, що підтверджує факт не проживання відповідної особи за цією адресою (довідка з місця роботи в іншому місті, довідка про навчання в іншому місті, про перебування на лікуванні тощо).

На підставі цієї заяви орган соціального захисту спрямовує в помешкання цього заявника державного соціального інспектора. Він у свою чергу складає акт обстеження матеріально-побутових умов проживання. Далі в органі соціального захисту готують подання на Комісію. І тоді Комісія приймає рішення: призначити субсидію, наприклад, не на п’ять осіб, а, на трьох.

Це рішення Комісії є обов’язковим до виконання тими житлово-комунальними підприємствами, які є надавачами послуг. Тобто послуги нараховуються не на п’ятьох прописаних, а на трьох реальних мешканців. І доходи для обрахунку субсидії також беруться з трьох замість п’яти членів родини.

Варто відмітити також, що раніше субсидію перепризначали на новий період раз на рік у травні і окремо розраховували її розмір на літній і зимовий період, то тепер це відбуватиметься двічі на рік – у травні і жовтні.

Відтепер можна дізнатися розмір субсидії он-лайн – subsidii.ioc.gov.ua

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here