Home Гроші Родини Житомирщини цього року будуть отримувати житлову субсидію у грошовій формі

Родини Житомирщини цього року будуть отримувати житлову субсидію у грошовій формі

127

Про пільги та субсидії на оплату житлово-комунальних послуг, які будуть виплачувати у грошовій формі, говорили під час наради у департаменті праці, соціальної та сімейної політики облдержадміністрації з представниками Житомирського обласного управління АТ «Ощадбанк», ТОВ «ЖОЕК» та ПАТ «Житомиргаз Збут».

У департаменті праці, соціальної та сімейної політики ОДА інформують, що правила призначення допомоги у сплаті комунальних платежів залишаються незмінними. Змінюється лише алгоритм її виплати відповідно до постанови Кабінету Міністрів України №1176 «Деякі питання надання житлових субсидій населенню у грошовій формі».

«Монетизація відбуватиметься у три хвилі: з 1 січня цього року – для тих, хто вперше отримує пільги на оплату комунальних послуг, з 1 травня – для тих, хто вже раніше отримував субсидію, і з 1 жовтня – для всіх отримувачів житлової субсидії», – зазначив директор департаменту Юрій Прокопець.

Отже,  «монетизація» проходитиме у три етапи:

1. з 1 січня 2019 року участь у монетизації субсидій беруть ті сім’ї, які звернуться за допомогою вперше;

2. з 1 травня 2019 року монетизація торкнеться тих, хто отримує субсидію вже багато років, в тому числі користується допомогою в літній період;

3. з 1 жовтня 2019 року – монетизація для кожного, хто є одержувачем житлової субсидії.

Це означає, що з 1 січня цього року усі громадяни, які звернуться за призначенням житлової субсидії з січня 2019 року отримуватимуть житлову субсидію у грошовій формі, а субсидію для придбання твердого палива та скрапленого газу (коли домогосподарство не отримує комунальну послугу з постачання теплової енергії для централізованого опалення (теплопостачання) та не використовує природний газ або електричну енергію для індивідуального опалення) – готівкою, як і раніше через відділення уповноважених банків та поштові відділення зв’язку. Нікуди, крім управління соціального захисту населення, іти не потрібно. На цьому наголошують в департаменті праці, соціальної та сімейної політики ОДА.

Для тих, хто подав документи на субсидію вперше – у січні 2019 року, після призначення субсидії оплата комунальних платежів відбуватиметься автоматично. На кожного одержувача субсидій, після опрацювання заяви на монетизацію, буде автоматично відкритий персональний обліковий запис у банку, на якому будуть відображатися житлові субсидії у грошовій формі. Тобто допомога надходитиме на персональний обліковий запис субсидіанта в Ощадбанк.

Персональний обліковий запис матиме спеціальний режим використання: кошти першочергово будуть спрямовуватися на оплату послуг за тепло, спожитий газ, електроенергію й воду.

Щомісяця надавачі комунальних послуг для Ощадбанку формуватимуть он-лайн платіжку субсидіанта. Банк згідно з наданою інформацією перераховуватиме їм субсидію.

Ощадбанк щомісяця інформуватиме субсидіантів SMS-повідомленням про надходження коштів від держави, їх використання та залишок, та про те скільки залишається заплатити за комуналку. Таким домогосподарствам не потрібно буде щомісяця сплачувати свій обов’язковий платіж окремо за кожен вид послуги.

Крім того, для субсидіантів будуть створені персональні кабінети, де можна буде відслідкувати інформацію про розмір нарахованої допомоги, перелік комунальних послуг, які сплачені за рахунок субсидії, залишок коштів. Додаткові консультації можна буде отримати у контакт-центрі Ощадбанку за тел.: 0 800 210 800.

До прикладу:

– домогосподарству виділена субсидія на газ, воду, електроенергію у загальному розмірі 1 500 гривень;

– сума всіх комунальних платежів складає 2 000 гривень;

– 1 500 субсидійних гривень Ощадбанк перерахує надавачам послуг;

– Ощадбанк поінформує сім’ю субсидіанта про те, що йому залишилося доплатити за комуналку 500 грн.

Після закінчення опалювального сезону суми невикористаних коштів перераховуватимуться на поточні рахунки одержувачів житлової субсидії. Рахунок кожному Ощадбанк відкриє автоматично, без додаткового звернення у банк.

Такий порядок проведення розрахунків за житлово-комунальні послуги за рахунок коштів житлової субсидії обумовлений цільовим призначенням цих коштів, а також необхідністю своєчасної оплати комунальних послуг для недопущення колапсу в житлово-комунальному господарстві України, якщо замість оплати комуналки субсидіант вирішить використати кошти на власний розсуд.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here