Home Гроші Реальна інфляція в Україні складає 16%

Реальна інфляція в Україні складає 16%

151
Споживча інфляція за 10 місяців поточного року склала мінімум 16%. Таку думку висловив директор Інституту трансформації суспільства Олег Соскін.
 
"Держкомстат фактично використовує ті ж принципи при підрахунку споживчої інфляції, як це робилося в Радянському Союзі. Це маніпуляція. На жаль, український комітет залишився за своєю суттю радянсько-комуністичним. Вони не показують споживчий кошик, по якому вираховують споживчу інфляцію. Плюс вона є сезонною. Вони можуть нею маніпулювати, оскільки комітет змінює пропорції товарів та їх асортимент. Тому, яку вкаже Азаров споживчу інфляцію, таку вони й ставлять ", – запевнив Соскін.

Але Державний комітет статистики, за словами експерта, не може маніпулювати з, так званої, оптової інфляції, там, де оптові виробники. "Там збільшилася інфляція за 10 місяців, навіть за їхніми даними, на 16%. Тому оптову інфляцію не можна приховати, тому що це сукупне зростання цін у галузях промисловості. І вона потім обов’язково перейде на споживчу інфляцію", – підкреслив він.

Таким чином, зазначив Соскін, в Україні за 10 місяців цього року споживча інфляція склала мінімум 16%, а за даними Інституту трансформації суспільства вона збільшилася до 20%.

Експерт зазначив, що вдалося маніпулювати з інфляцією завдяки падінню цін на сільгосппродукцію, але це тимчасовий фактор. Адже ціни будуть підніматися. "Зараз почнуть діяти так звані тренди на тривалі товари. Плюс повинна піднятися плата за комунальні послуги, громадський транспорт на межі подорожчання і повинні зрости ціни на основні товари легкої промисловості та товари тривалого користування", – додав він.

Як повідомлялося, за даними Мінекономрозвитку в січні-вересні 2011 року зростання споживчих цін склало 4,2%. За даними Держстатистики, інфляція в Україні в жовтні цього року вперше за рік склала нуль відсотків.
 

ТСН.ua 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here