Home Гроші Нацбанк дозволить обмінювати валюту без копіювання паспорта?

Нацбанк дозволить обмінювати валюту без копіювання паспорта?

108

Нацбанк збирається спростити валютообмінні операції тим, що здати іноземну валюту можна буде, лише пред’явивши паспорт, без його ксерокопіювання. За інформацією газети "Комерсант-Україна", кардинальних змін не відбудеться.

Джерело в НБУ повідомило: "Ми спрощуємо приймання валюти. Клієнту достатньо буде показати якийсь документ (паспорт), не випускаючи його з рук і без зняття ксерокопії документа".
 
Одночасно НБУ перевірятиме банки й агентські пункти на предмет безпідставних відмов громадянам в обміні валюти. 
 
Як відомо, згідно з постановою НБУ №278 з 23 вересня громадяни зобов’язані при валютообмінних операціях пред’являти паспорт для ксерокопіювання.
 
Начальник казначейства одного з великих банків розповів: "Більшість клієнтів боялася йти в кіоски тільки перші два тижні після цього. Але потім люди зрозуміли, що такий масив інформації ніяке відомство обробити не зможе, і обсяги операцій відновилися".
 
Видання зазначає, що головною причиною зниження міжнародних резервів Нацбанку на $3,26 млрд у вересні стала активна скупка валюти населенням.
 
Як повідомив газеті перший заступник голови НБУ Юрій Колобов, за перший місяць осені населення продало банкам $1,5 млрд, тоді як придбало більш ніж удвічі більше – $3,5 млрд.
 
"Вереснева переоцінка валют, які є у нас у резервах, теж мала місце, але ажіотажне перевищення попиту з боку населення над продажем в окремі дні становило понад $200 млн", – сказав він.
 
При цьому чисто від’ємне сальдо операцій НБУ на міжбанку досягло $1,9 млрд.
За словами Колобова, основний попит на валюту, який фіксується як купівля її громадянами, формував тіньовий ринок продажу товарів. 
 
Скупка населенням понад $2 млрд була максимальною з листопада 2008 року, дещо менше – $1,9 млрд – було виведено з банків у грудні 2010 року.
 
За даними НБУ, у перші п’ять днів жовтня сальдо перевищення купівлі валюти населенням над продажем коливалося в межах $36-78 млн. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here