Home Гроші Кабмін підвищив мінімальні ціни на алкоголь. Пляшка горілки подорожчає з 17,96 грн...

Кабмін підвищив мінімальні ціни на алкоголь. Пляшка горілки подорожчає з 17,96 грн до 26,1 грн

169

Уряд України переглянув мінімальні оптово-відпускні і роздрібні ціни на алкоголь. Мінімальна роздрібна ціна на пляшку горілки об’ємом 0,5 літра збільшиться на 45,3% – з 17,96 грн до 26,1 грн. Про це повідомив сьогодні, 3 серпня, перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Вадим Копилов з посиланням на рішення Кабміну, передає "Інтерфакс-Україна".

За словами Копилова, мінімальна ціна пляшки коньяку (три зірки) об’ємом 0,5 л зросте на 26,7% – з 26,32 грн до 33,08 грн. Мінімальна ціна пляшки вина об’ємом 0,7 л зросте на 50% – з 12 грн до 18 грн.

Слід зазначити, що раніше виробники горілки просили уряд України підвищити мінімальну роздрібну ціну на півлітрову пляшку горілки з 17,96 грн до 27,9 грн, або на 55,3%.

"Цінове обмеження зробить неможливою реалізацію нелегальної продукції в торговельних мережах за демпінговими цінами через несплату податків і створить необхідні економічні гарантії для легальних виробників", – йдеться у відкритому листі асоціації "Укргорілка" і семи виробників прем’єрові і його першому заступнику.

Згідно з листом, з моменту встановлення в жовтні 2009 року нинішньої мінімальної ціни акцизний збір було підвищено до 42,12 грн за літр 100% спирту, ціна самого спирту збільшилася з 70 грн до 135 грн за дал, а склотара подорожчала на 20%.

"Постійно стримувати підвищення ціни за рахунок скорочення рентабельності неможливо", – запевняють виробники горілки, вказуючи, що рентабельність впала в середньому до 5%. На їхню думку, Україні важливо зберегти легальний ринок міцного алкоголю як бюджетотвірної галузі.

Лист підписали керівники ТОВ "ТБ "Мегаполіс", ТОВ "Лікеро-горілчаний завод (ЛГЗ) "Прайм", ТОВ "Національна горілчана компанія", ДП "Українська горілчана компанія "Nemiroff", ТОВ "Золотоніський ЛГЗ "Златогор", ЗАТ "Кременчуцький ЛГЗ" і "ТОВ "Кримська горілчана компанія".

Як повідомлялося, обсяг ринку нелегального алкоголю, за оцінками експертів, становить від 40 до 70% всього ринку алкоголю в країні. Суть проблеми – в промислових масштабах виробництва дешевого контрафактного алкоголю, в чому зацікавлені і контролюючі органи.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here