Home Гроші Інфляція на Житомирщині нижче, ніж загалом по Україні

Інфляція на Житомирщині нижче, ніж загалом по Україні

166

Індекс інфляції на Житомирщині на 0,3 % нижчий, ніж загалом по країні. Такі результати моніторингу за 1 півріччя оприлюднило головне управління статистики в житомирській області.

За розрахунком Держкомстату індекс споживчих цін по Україні за січень – червень 2011 року склав 105,9 %, по області – 105,6.

Найбільше на коливання індексу споживчих цін впливають продукти харчування, ціни на які цього року зросли більше, як на 5 % – коментує заступник начальник відділу статистики цін головного управління статистики в Житомирській області Тетяна Яворська: «Стрімке подорожчання овочевої продукції впродовж 6 місяців відгукнулося на споживчому ринку найвищим приростом цін – майже на 44 %. Більше, ніж у 2 рази зросла в ціні картопля, від 28 до 38 % – тепличні огірки і помідори, буряк, морква, цибуля. Упродовж січня – червня підвищення цін зазнали важливі продукти харчування, зокрема, від 8% до 11% подорожчали, хліб, макаронні вироби, маргарин, кава, какао, на 14% – цукор, на 20% – борошно і крупи. Також від 5% до 7% зафіксовано подорожчання низки продуктів харчування. А саме, рису, безалкогольних напоїв, шоколаду, фруктових соків, морозива, цукерок, риби, олії».

Водночас, позитивна цінова ситуація спостерігалась на окремі продукти харчування: на третину знизилися в ціні яйця, на 21 % сало та тваринні жири , на 11% – молоко, від 2% до 7% – інші молочні продукти, масло, сири. З початку року плата за комунальні послуги в області зросла в середньому майже на 11%. Приріст цін на послуги транспорту загалом склав 16%, що обумовлено подорожчанням бензину на 30% і збільшенням вартості перевезень автодорожнім пасажирським транспортом на 18%.

За матеріалами: Житомирська хвиля

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here