Home Гроші Друга хвиля кризи може ”потопити” гривню

Друга хвиля кризи може \”потопити\” гривню

135

Якщо нова хвиля кризи рівня 2008 року прокотиться по світу, то гривня знову рухне, вважає головний економіст інвестиційної компанії Dragon Capital Олена Белан.

"Якщо буде друга хвиля світової кризи, то, кінцево це погано відіб’ється і на попиті на сталь, і на цінах на сталь. Це приведе до того, що знизиться валютна виручка. І, звичайно, це може врешті-решт створити тиск на гривню у бік девальвації. Питання в тому, скільки така ситуація протримається, скільки Нацбанк зможе підтримувати нацвалюту. Якщо це буде короткострокове погіршення впродовж 1-2-4 місяців, то у Нацбанку вистачить резервів, щоб підтримати гривню.

Але масштабна світова криза, на зразок тої, що була у 2008 році, звичайно призведе до того, що українська економіка може дуже сильно постраждати, і це може спровокувати послаблення гривні до долара США", – сказала економіст.

За її словами, вірогідність погіршення ситуації досить велика, але українська влада до цього готова.

Нагадаємо, раніше глава Федеральної резервної системи США Бен Бернанке заявив, що економіка США пройшла "точку неповернення" і не скотиться в нову рецесію.

Як повідомлялось, результати чергового опитування керівників підприємств, що проводилося Нацбанком у травні показали, що серед українських бізнесменів зростають девальваційні очікування.

"Послабилися очікування респондентів щодо незмінності курсу гривні до долара США і євро в наступні 12 місяців", – йдеться в повідомленні регулятора. Так, якщо в першому кварталі 2011 року в стабільність гривні по відношенню до долара вірили 51,6% опитаних бізнесменів, то у другому кварталі "оптимістів" залишилося 46,7%.

У свою чергу, прем’єр-міністр Микола Азаров запевняє, що Україні не загрожує обвал курсу гривні.

"Це похоронні настрої. Я прекрасно знаю про фінансову ситуацію в країні. Ніякого обвалу гривні завтра не буде", – запевнив глава уряду, коментуючи прогнози щодо падіння національної валюти.

За матеріалами: ТСН.ua

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here