Home Гроші Долар може подорожчати до 10 гривень

Долар може подорожчати до 10 гривень

100

Скорочення міжнародних резервів України за минулий місяць викликало стурбованість у експертів, що Національний банк зіткнеться з труднощами в утриманні курсу гривні. Фахівці прогнозують, що без кредиту МВФ Нацбанк буде змушений послабити гривню.

Так, згідно з офіційним повідомленням НБУ, золотовалютні резерви держави у вересні зменшилися на 3 млрд 255,65 млн дол. і становлять нині 34 млрд 950,18 млн дол.

На думку головного економіста Dragon Capital Олени Білан, Нацбанк минулого місяця витратив близько 1,1 млрд дол. для задоволення зростаючого попиту населення на іноземну валюту.

"Ця цифра викликає занепокоєння, оскільки це означає, що НБУ менш здатен протистояти девальваційному тиску на гривню", – сказала вона.

У свою чергу, за словами глави підрозділу з досліджень ринків, що розвиваються, Royal Bank of Scotland Тіма Еша, гривня перебуватиме під тиском, поки Україна не отримає черговий транш кредиту від МВФ.

"НБУ, ймовірно, буде вимушений дозволити послабити валюту", – зазначив він, додавши, що курс української національної валюти може становити 9-10 грн/1 дол. до кінця року.

Крім того, аналітики Barclays Capital Андреас Кольбе і Кун Чоу підкреслили, що "загалом, ситуація з кредитоспроможністю України, безсумнівно, стала більш складною протягом останніх місяців без перспективи отримати найближчим часом кредит МВФ і у світлі складної глобальної економічної ситуації".

Як зазначило агентство, курс української національної валюти впав на 0,4% по відношенню до долара протягом останніх шести місяців. НБУ контролює обмінний курс гривні, купуючи і продаючи долари на міжбанківському ринку.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here